Umag: Manje krađa u polju obitelji Vuch

Maurizio Vuch
Maurizio Vuch

Manje krađa i puno telefonskih poziva drugih poljoprivrednika, riječi su kojima Maurizio Vuch opisuje posljednja dva tjedna, nakon što smo objavili priču njegove obitelji koja zbog lopova od kraja lipnja spava usred polja na improviziranoj postelji od kartona. Obitelj Vuch uzgaja voće i povrće na ulazu u Umag, neposredno prije novog kružnog toka, a zbog brojnih krađa prisiljena je noći provoditi pod zvijezdama i štititi urod.

- Nakon što smo svoju priču ispričali u novinama, bilo je puno pozitivnih reakcija. Odmah drugi dan posjetile su nas televizijske ekipe pa je naš način rješavanja problema završio čak i u središnjem dnevniku HRT-a!

Zbog toga su nas zvali ljudi iz Istre, ali i iz Zagreba, poljoprivrednici, koji su nam čestitali na hrabrosti, ne samo što dežuramo danju i noću u polju, nego i zato što smo to javno ispričali. Činjenica je da je lopova manje. Ali i voća i povrća imamo sada manje jer se sezona bliži kraju. Radit ćemo još dva, tri tjedna, ispričao je Maurizio.

Iako su kao vlasnici kampanje uz vrlo frekventnu prometnicu navikli na krađe, na radikalan zaokret odlučili su se kada im je jedne noći nestalo čak 400 kilograma dinja.

Karton za spavanje postavili su između pomidora, ili koji put u kukuruzu. Otkad su počeli s tom akcijom čuvanja, gotovo bi svake noći ulovili po jednog ili više kradljivaca kojima na meti nisu bile samo lubenice i meloni, kao najdraži ulov, nego i krastavci, pomidori, luk, češnjak, paprike… Za prolaznike koje su mamile lubenice i dinje bila je to besplatna samoposluga. Ali ne zadugo.

Nakon što je Glas Istre objavio priču, kaže Maurizio, odmah su ulovili jednog Slovenca kako krade lubenice, ali nisu, kao i svaki put prije, zvali policiju, jer su se toga već štufali, nego su ga samo potjerali.

Jedne su noći mladi na povratku iz diskoteke došli pojesti lubenice i dosta još komada uništili, a jedna je starica u 1 sat uzela vreću paprika. Nju su ipak pustili jer se radilo o osobi kojoj je to potrebno.

Prošli put Vuch je spomenuo čovjeka kojeg poznaju i kojeg su ulovili kako ukrcava dinje u kombi, očito s namjerom da uzme veliku količinu i kasnije to preproda.

- Čujem da i drugim poljoprivrednicima na našem području sada kradu manje voća i povrća. Mislim da ima veze s ovim čovjekom kojeg smo uhvatili i predali policiji. Vjerujem da je to radio na veliko i da nije dolazio samo u naše polje. (T. KOCIJANČIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter