Umag: Lučka uprava izvukla potonulu kočaricu

U plovilu nije bilo goriva pa nije bilo ni opasnosti od zagađenja (snimio S. Stojnić)
U plovilu nije bilo goriva pa nije bilo ni opasnosti od zagađenja (snimio S. Stojnić)

Lučka uprava Umag - Novigrad danas je izvukla potonulu ribarsku kočaricu iz umaške luke. Kako doznajemo od ravnatelja te ustanove Sergija Stojnića, morali su to učiniti jer je Lučka kapetanija inzistirala iz sigurnosnih razloga, budući da su komadi tog plovila plutali lukom. Opasnosti od zagađenja nema jer na kočarici već duže vrijeme nije bilo rezervoara s gorivom, opreme ni ničeg drugog vrijednog.

- Kočarica je potonula ljetos, a nakon što je pet, šest godina bila vezana posvuda u luci. Zadnjih godinu dana bila je na plutači. Tražili smo od vlasnika da je ukloni, no on to nije učinio pa je na koncu potonula.

Nakon što smo je drugi dan digli gore i postavili ekološku branu, iako nije bilo nafte u njoj, opazili smo da će opet potonuti. Onda smo je smjestili u plićak na Novoj obali, jer je vlasnik od nje potpuno digao ruke, a sada smo je morali i definitivno izvući.

To će nas koštati nekoliko tisuća eura, tražit ćemo od vlasnika da to plati, ali svjesni smo da od toga neće biti ništa. Vlasnik plovila duguje godinama Lučkoj upravi zbog neplaćanja veza, a bez nje je ostao zbog dugova Poreznoj upravi, objasnio je Stojnić pozadinu priče.

Riječ je o profesionalnoj kočarici, oznake 41 UM, dugoj 15 metara. Država je vlasniku, Umažaninu, zabranila raspolaganje njome još 2003. zbog dugovanja. Nije je mogao prodati, ali mogao je još raditi s njom, što je kratko i činio dok je definitivno nije napustio. No, veli Stojnić, umjesto da država to još onda naplati, prepustila ju je Lučkoj upravi na brigu. (T. KOCIJANČIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRKA


Podijeli: Facebook Twiter