Umag: Kotromanović otvorio Ulicu 154. brigade

Fulvio Valenta, Ante Kotromanović, Vili Bassanese, Mato Magdić i Serđo Sirotić
Fulvio Valenta, Ante Kotromanović, Vili Bassanese, Mato Magdić i Serđo Sirotić

Na ponos branitelja Umaga i cijele Bujštine, u umaškom naselju Komunela, pored budućeg Doma umirovljenika, otvorena je danas Ulica 154. brigade Hrvatske vojske, prva posvećena braniteljima u ovom gradu.

Na svečanosti, organiziranoj u sklopu Dana grada Umaga, sudjelovao je ministar obrane Ante Kotromanović, koji je simbolično prerezao vrpcu. Pohvalio je pritom istarske branitelje, koji su bili poznati po odgovornosti.

- Istra u povijesti nikad nije zakazala ni u jednom ratu. Valja podsjetiti da je upravo u Istri u Domovinskom ratu bio najveći odaziv za mobilizaciju, što vam služi na čast i ponos. Najteža zadaća bila je akcija "Oluja", a Istrani su uvijek znali kada treba stati na branik domovine, rekao je ministar.

Predsjednik umaške udruge UHBDR-154 Mato Magdić, podsjetivši da je njihova brigada djelovala najviše na ličkoj bojišnici i da je kroz nju prošlo oko 5.800 branitelja s Bujštine, Pazinštine i Buzeštine, zahvalio je vijećnicima koji su donijeli odluku o ulici i kazao: "Iako ima ratno ime, želimo da ova ulica bude ulica mira i ugodnog življenja, jer za to smo se borili".

Gradonačelnik Vili Bassanese napomenuo je da ovo povijesni dan za Umag i njegove branitelje, u čijim je redovima i on bio. "Hvala vam za sve što ste napravili za zajednicu. Grad Umag vam u ime tih zasluga posvećuje ulicu", istaknuo je Bassanese. (piše i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter