Umag: Koncertima i vatrometom u Europu

Slaviša Šmalc, Sanja Benčić i Niko Čančarević predstavili program proslave ulaska Hrvatske u EU (T. KOCIJANČIĆ)
Slaviša Šmalc, Sanja Benčić i Niko Čančarević predstavili program proslave ulaska Hrvatske u EU (T. KOCIJANČIĆ)

Bogatim programom, koji će u nedjelju 30. lipnja u 20.30 sati početi na Trgu slobode, Umag će proslaviti ulazak u Europsku uniju što je dogovoreno i organizirano u suradnji s Vladom RH.

Istaknuli su to na konferenciji za novinare zamjenik umaškog gradonačelnika Niko Čančarević, v. d. pročelnika za društvene djelatnosti Slaviša Šmalc i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Sanja Benčić.

Programom će se objediniti dva važna događaja za njihov grad, jer će u 21 sat biti i svečano otvaranje 1. svjetskih umjetničkih igara koji će se u Umagu odvijati devet dana.

Na Trgu slobode od 20.30 sati pa do ponoći nastupat će Puhački orkestar "Naša sloga" iz Babića, klapa Lungomare,

Martina Tomčić i Sandra Bagarić, Mandolinski orkestar Talijanske unije, Josipa Lisac i, nakon ponoći i velikog vatrometa, DJ-evi Danny Clark, An7tonio i Benn Valley, te Folklorno društvo Umag i plesna skupina Blue Dream. Puhački orkestar iz Babića nastupit će i na Novoj obali i to u 20 sati.

Vizualni identitet programa dogovoren je s Vladom RH, autor je dizajnerski kolektiv Superstudio 29, koji ga je izradio na temelju vizualnog identiteta Hrvatske Borisa Ljubičića.

Svečano otvaranje 1. svjetskih umjetničkih igara zakazano je za 21 sat na Trgu slobode. Umag će ovoj manifestaciji biti domaćin, zajedno s Vukovarom, Zagrebom i Ludbregom, gdje će se igre odvijati do 9. srpnja.

U ovaj projekt uključeno je 60 zemalja, održavat će se svake druge godine - prve igre su u Hrvatskoj, a za sljedeće istaknuli su kandidaturu Južna Koreja i Meksiko. Očekuje se dolazak stotinjak umjetnika, koji dolaze iz Norveške, Malezije, Portugala, Čilea, Kanade, Meksika, Kolumbije i drugih zemalja. Sudionici će se predstaviti u 17 različitih disciplina. Ovo prvo izdanje neće biti natjecateljskog nego revijalnog karaktera, a bit će objedinjene sve vrste umjetnosti - od slikarstva, kiparstva, keramike, fotografije, filma, kazališta, glazbe, mode i dizajna pa sve do kulinarstva.

Prvi događaj iz programa bit će već 1. srpnja, kada će se otvoriti izložba radova 80-ak likovnih i 30-ak umjetnika fotografskih i kiparskih u MMC-u Učilišta, Galeriji Marin i Muzeju grada Umaga. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter