Umag: John Jorgenson oduševio

John Jorgenson (M. GAVRAN)
John Jorgenson (M. GAVRAN)

Glazbenog velikana Johna Jorgensona hrvatski, odnosno istarski poklonici jazza i oni s Kvarnera i slovenskog Primorja mogli su čuti i vidjeti uživo u kazališnoj dvorani POU-a Ante Babić na koncertu u povodu Dana grada Umaga. Posjetitelji koji su ispunili gledalište nisu krili zadovoljstvo užitkom u jedinstvenoj, i besplatnoj, glazbenoj večeri. Za taj su ugođaj poklonici glazbe zahvalni Gradu Umagu, Turističkoj zajednici grada Umaga koji su prepoznali umjetničku vrijednost projekta koji je osmislio tehnički organizator Vladimir Brajan. On je uz Johna Jorgensona, koji je imao slobodan dan između dvaju nastupa, uspio pridobiti i na umašku pozornicu dovesti hrvatskog gitarističkog majstora Damira Halilića Hala.

Riječki se gitarist u svom nastupu, koji je prethodio Jorgensovom, predstavio s nekoliko skladbi sa svoga najnovijeg albuma "Mare nostrum" koji je svjetlo dana ugledao točno prije dva mjeseca. Dovoljno je reći da je Halilić jedan od najbolji hrvatskih gitarista. Poslije poduže stanke objavio je svoj peti album snimljen u Londonu. Srca i duh okupljenih zaljubljenika u tu vrst glazbe razgalio je Hal do krajnjih granica, za što je na kraju pobrao dugotrajan i gromovit pljesak.     

Za Jorgensona kažu da je jedan od pionira američkog gypsi (ciganskog) jazz pokreta i da se tog vrstom glazbe uzdignuo među slavne. Počeo je kao solist surađujući s mnogim svjetskim glazbenicima. Kao osmogodišnjak počeo je svirati upravo klavir, a potom i klarinet da bi se danas suvereno snalazio u svirci na, ni manje ni više nego 12 instrumenata. Studirao je klasičnu glazbu na puhačkim instrumentima, da bi profesionalno počeo svirati u 14. godini. Brzo je usvajao sve gitarističke stilove.

Jorgenson je samo dio svoga glazbenog umijeća pokazao umaškoj publici koja je uživala u vrhunskom muziciranju. Uz njega su na klavijaturama svirali Cesare Valbasa, bas gitarist Alan Thomson te bubnjar Franz Bazzani. Umjetnik svjetskoga glasa krajnje je profesionalno odradio nastup na umaškom stageu, kao što to čini godinama svirajući u bendu Eltona Jona, a nastupao je i s Lucianom Pavarottijem, Bennyjem Goodmanom, Bonnie Raitt i mnoštvom drugih zvijezda. (Mijat GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter