Umag je najpoželjniji grad za život u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Umag u mnogim je segmentima postao primjer ostalima i od grada slučaja do prije osam godina, preobrazio se u pokretača razvoja, rekao je Vili Bassanese, kandidat za umaškog gradonačelnika na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio svoju listu i kandidate za svoje zamjenike.

"Na listi koalicije SDP-HSU-SDA-SDSS-HNS-Liberalni demokrati sve su dokazani i stručni ljudi koji su već pokazali koliko vole Umag, a uz članove stranaka tu su i građani, zaljubljenici u Umag, poput gospođe Danice Bojković", dodao je Bassanese. Kandidati za njegove zamjenike su Mauro Jurman, čovjek s najdužim iskustvom na takvim poslovima u Istri, i Ivan Belušić koji bi, kako kaže Bassanese, trebao postati gradonačelnik nakon idućeg mandata.

Volim Umag

- Nijedan se projekt ne može ostvariti u godinu dana, već je za to potrebno višegodišnje razdoblje. Zato nam je želja nastaviti s planiranim projektima. Naš je cilj osigurati uvjete da Umag ostane jedan od najpoželjnijih gradova u Hrvatskoj za siguran i ugodan za život, kaže Bassanese.

Prioritet koalicije okupljene oko programa "Volim Umag" je Umag grad prijatelj djece, projekt koji se ostvaruje od 2010. kroz rekonstrukciju svih postojećih i izgradnju novih vrtića i osnovnih škola.

- Vrtići na području Umaga imaju najbolji standard u Hrvatskoj, na osmero djece imaju po jednog odgojitelja, kaže Bassanese, dodajući da kroz besplatne vrtiće za roditelje Grad u svako dijete kroz šest godina ulaže oko 200 tisuća kuna. To je, ističe, izravan doprinos mladim obiteljima koje žive i koje žele živjeti u Umagu, gradu koji ima najbolje uvjete za život. Polovica kapaciteta novoizgrađenih vrtića u Istri je u Umagu, a u Umagu je, ističe Bassanese, izgrađena i trećina stanova poticane stanogradnje. Uz to, Umag ima i najmanju komunalnu naknadu, "što je rezultat našeg rada i na tim principima želimo nastaviti", poručuje Bassanese.

Srednja škola

- Stoga je gradnja nove srednje škole logičan nastavak skrbi za Umažane, za buduće kadrove potrebne umaškom gospodarstvu. Uz to, besplatni udžbenici i prijevoz za učenike osnovne škole i stipendije studentima, aktivan su doprinos demografskoj obnovi Umaga. Program "Umag smart city 2010-2020" obuhvaća plinofikaciju cijelog područja, održivo gospodarenje otpadom, izgradnju cjelovitog sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda do treće razine pročišćenja, a sve u svrhu zaštite okoliša i zdravlja građana, kaže Basanesse.

Ističe da je Umag grad primjer koji se razvija po mjeri svojih građana, a to se očituje kroz najviši socijalni standard njegovih stanovnika uz međugeneracijsku solidarnost za umirovljenike. Zato će kao gradonačelnik i ubuduće posebnu skrb voditi o potrebitima, domu umirovljenika, a neće zapostaviti socijalni stanovi, stanove za mlade kako ni uvjete za cjeloživotno obrazovanje i kulturu, a niti sport u gradu koji je upravo po tomu poznat na mnogim svjetskim meridijanima.

Projekt "Umag grad budućnosti" obuhvaća uređenje gospodarske zone Ungarija, ali i nove poslovne zone u Petroviji i Juricanima. Zatim novu zonu turizma u Savudriji, sportsku zonu Stella Maris, tehnološki park Juricani i razvoja umaške luke. Bassanese ja kaže dokazao kako zna i može, zato je sa suradnicima spreman nastaviti razvijati Umag. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter