Umag: Izvrstan orguljaški koncert Tria Sophia

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cijenjeni veronski Trio Sophia nastupio je u umaškoj župnoj crkvi s programom pod nazivom "Le stelle del Barocco Italiano/Zvijezde talijanskog baroka".

Organizator koncerta je Pučko otvoreno učilište "Ante Babić" u sklopu svog ljetnog programa "Umag(o) classica" u kojem se predstavljaju glazbenici klasičnog glazbenog izričaja.

Trio Sophia, osnovan 2002., čine vrsni glazbenici Alessandra De Negri, Marco Vincenzi i Lilian Stoimenov.

Sopranistica De Negri diplomirala je studij glazbe pod vodstvom sopranistice Luise Vannini, a kasnije se usavršavala i na Hochschule Music und Theater u Zürichu.

Stoimenov je završio je studij Muzičke akademije u Sofiji pod mentorstvom Petara Karparova, a kasnije je diplomirao i na veronskom Glazbenom konzervatoriju. Vincenzi je pak diplomirao orgulje i orguljašku kompoziciju, također na veronskom konzervatoriju, a vodio ga je Umberto Forni, dok je pod vodstvom Sergia Vartole završio i studij čembala na Glazbenom konzervatoriju u Mantovi.

Aktivan je u istraživanju i promociji originalnih izvedbi baroknih glazbenih djela, a trenutno radi kao docent na Odsjeku za čembalo Muzičke akademije u Veroni.

Za umašku su publiku pripremili zahtjevnije autore i skladbe, koji se zbog složenosti manje izvode, a time su široj publici i manje poznati. Predstavili su skladatelje talijanskog baroka kao što su Alessandro Scarlatti, Francesco Gasparini, Baldassare Galuppi, Giovanni Bonaventura Viviani, Alessandro Melani, Bernardo Pasquini, Giovanni Bononcini i Antonio Vivaldi.

Trio Sophia pokazao je iznimnu vještinu svojim snažnim glazbenim jedinstvom, zahvaljujući kojem i mogu izvoditi skladbe takvih kompleksnih kompozitora.

Ovaj glazbeni sastav redovit je gost brojnih glazbenih događanja, festivala u Italiji i inozemstvu poput La  grande  musica in chiesa u Rimu, festivalima orgulja u gradovima Lecce, Corsanico kod Lucce, Modena i Verona, potom onom pod nazivom Gli Organi delle Giudicarie u Trento, Antichi organi di Piemonte u Torinu i mnogih drugih.

Trio Sophia u Italiji zbog svoje izvrsnosti smatraju referentnom točkom u međunarodnom orguljaštvu. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter