Umag: Izložbe i radionice povodom Sv. Pelegrina

Biljana Bojić, Slaviša Šmalc, Floriana Bassanese Radin i Pino Degrassi (V. HABEREITER)
Biljana Bojić, Slaviša Šmalc, Floriana Bassanese Radin i Pino Degrassi (V. HABEREITER)

Radionice o starim običajima i zanatima za djecu vrtićkih i nižih razreda osnovne škole koje će se u četvrtak i petak od 9 do 11 sati održavati na umaškim gradskim trgovima jedno su od uvodnih događanja u povodu obilježavanja blagdana gradskog zaštitnika sv. Pelegrina, najavili su na konferenciji za novinare dogradonačelnica Floriana Bassanese Radin, pročelnik za društvene djelatnosti Slaviša Šmalc, predsjednik Zajednice Talijana Pino Degrassi i ravnateljica muzeja Biljana Bojić.

Program u četvrtak u 18.30 sati u Muzeju grada Umaga uključuje i dodjelu nagrada na dječjem likovnom natječaju "Stopama sv. Pelegrina" i završetak izložbe "Zavirimo u Marinellinu škrinjicu" koja se proteklih dana odvijala u muzeju i na kojoj su predstavljeni razni predmeti iz etnografskih zbirki.

Tijekom izložbe održane su i radionice vezenja čijim će najuspješnijim polaznicima ujedno biti uručene i nagrade. Iste večeri u 19.30 sati u sjedištu ZT-a održat će se prezentacija knjige "Quando i nonni andavano per mare" (Kada su nonići išli na more) autora Corrada Cattunara iz tršćanske udruge Famiglia Umaghese.

U petak na sam dan sv. Pelegrina u 11 sati u župnoj crkvi održat će se svečana sveta misa, a u 17 sati svečana misa slavit će se u crkvici ovog sveca u Đubi. U nedjelju u kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta  na programu je kulturno zabavna večer koju pripremaju Zajednica Talijana i talijanska osnovna škola Galileo Galilei i vrtić Girotondo.

Bojić je predstavila i projekt je su Grad i Muzej pokrenuli u veljači, a riječ je postavljanju tabli s povijesnim nazivima ulica iz razdoblja prije od 1918. do 1945. godine.

- Nakon drugog svjetskog rata neke su od ovih ulica promijenili  jedan, dva ili tri naziva ulica, dok do perioda Prvog svjetskog rata naziva ulica nije ni bilo što nam je potvrdio i Silvano Pelizzol, jedna od mnogih sugrađana koje smo kontaktirali i konzultirali oko naziva, kao i odluke o određivanju naziva ulica iz 1993. i 1995. godine, rekla je Bojić.

Table su postavljene na nekoliko lokacija u gradu uz postojeće važeće tabele, a označene su smeđom bojom kojom se označavaju povijesni objekti i na njima jer naznačeno da se radi o nekadašnjim nazivima. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter