Umag: Izložba od Bauhausa do Bujštine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do 1. listopada u umaškom Puckom otvorenom ucilištu i Etnografskom muzeju u Bujama otvorena je izložba više od šest desetljeca starih fotografija i crteža Ivane Tomljenovic Meller "Od Bauhausa do Bujštine". Otvorenju su prisustvovale ravnateljice tih ustanova, koje su izložbu i organizirale - Sanja Bencic i Lorella Limoncin Toth, kustosica izložbe i povjesnicarka umjetnosti iz Zagreba Leila Mehulic te "otac rukometa na Bujštini" Juraj Radovcic, koji je zajedno s njima sve inicirao. Materijal za izložbu posudio je necak autorice, inace studentice cuvene njemacke Škole za arhitekturu i umjetnicki obrt Bauhaus, Marijan Hanžekovic.

Povod izložbe bile su uspomene na školsku godinu 1947./1948. koju je Tomljenovic Meller provela u Bujama kao profesorica u gimnaziji. Valja naglasiti da je bila i jedna od najboljih europskih igracica hazene, igre loptom, koju je kasnije zamijenio rukomet. Radovcic ju je upoznao upravo kao rukometnu sutkinju, otuda i poticaj za ovaj projekt. Prvi dio izložbe prezentiran je u Umagu, a posvecen je Bauhausu. Drugi, bujski dio, predocava poratnu Istru suocenu s mnogim problemima - sušom, egzodusom stanovništva i gospodarskim promjenama.

Pored socijalno angažiranih motiva, autorica je snimala i idilicne prizore i spontane fotografije koje svjedoce o živopisnom i nekonvencionalnom društvenom životu Buja. Rodena je 1906. u Zagrebu u obitelji odvjetnika, industrijalca i posljednjega hrvatskog bana Tomislava Tomljenovica, gdje je umrla 1988. Pripadala je malobrojnoj skupini studenata s podrucja Kraljevine Jugoslavije koja je bila dijelom jednog od najprogresivnijih fenomena 20. stoljeca - Škole Bauhaus, ustanove koja je od osnutka 1919. do zatvaranja 1933. izgradila temelje modernog dizajna. (T. KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter