Umag: IDS i HNS o UPU-u Terra Istriana

Kristian Sirotić i Daglas Koraca  (V. HABEREITER)
Kristian Sirotić i Daglas Koraca (V. HABEREITER)

- Rok donošenja Urbanističkog plana uređenja Terra Istriana istječe 8. svibnja i ako se do tada UPU ne izglasa, sve se vraća na početak te treba izraditi potpuno novi plan, održati nove javne rasprave i krenuti sve ispočetka, kao da se u posljednjih šest godina koliko se radilo na tom planu ništa nije dogodilo, upozorio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik umaškog IDS-a i gradski vijećnik Daglas Koraca.

Na konferenciji koju su zajednički održali umaški IDS i HNS podsjetili su da su oporbeni vijećnici prije dva mjeseca pokrenuli proceduru sazivanja sjednice Gradskog vijeća s jednom točkom - donošenje ovog UPU-a - koja je prvo uvrštena na dnevni red, ali su je vladajući skinuli i od tada je na čekanju.

- Upravo je gradonačelnik pokrenuo izradu UPU-a u ovakvom obuhvatu, provedene su dvije javne rasprave na kojima nije imao primjedbi i izvršena rasprava na Gradskom vijeću. Sad kada treba glasati, kompletnu priču vraća na početak, opstruirajući razvoj grada. Vrijeme je da se izjasni želi li taj projekt, jer ovakve zakulisne igrice samo štete našem gradu i sugrađanima, rekao je Koraca.

Podsjetio je da je Terra Istriana turistički projekt vrijedan 200 milijuna eura koji će raditi i oplemeniti dio grada u kojem se do sada nalazio kamenolom i tvornica cementa, napuniti proračun komunalnim davanjima te otvoriti nekoliko stotina novih radnih mjesta, što Umagu, koji ima najveću stopu nezaposlenosti u Istri, jako puno znači. Ako pozivi za sazivanje sjenice ne budu poslani do 22. travnja IDS će, rekao je Koraca, preko svojih vijećnika još jednom sazvati sjednicu s tom temom koja se prema poslovniku o radu mora sazvati u roku od 15 dana prije isteka roka za donošenje UPU-a.

Predsjednik umaškog HNS-a Kristian Sirotić podsjetio je da je njihova podružnica poslala otvoreno pismo Vladi da bi ih upoznali s opstruirajućom politikom koju vodi gradonačelnik Vili Bassanese te da u tom kontekstu pomogne u rješavanju ovog i sličnih slučajeva poput projekta golf igrališta na Stanciji Grande. Jedni pozitivni pomak, istaknuo je, dogodio se 3. travnja kada je dobio mail od savjetnice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji je poslan na adrese gradonačelnika i predstojnika ureda gradonačelnika, kao nadležnih institucija, da se očituju na problematiku iz pisma.

- Nažalost, mi do danas nismo dobili nikakav odgovor od nadležnih institucija, a još manje rješenje od Vlade koja se u svojim javnim govorima i kampanjama upravo poziva i pozdravlja sve potencijalne investitore koji žele ulagati u Hrvatsku. Ljudi iz redova SDP-a koji trenutno obnašaju vlast očito nisu svjesni da na lokalnoj razini, i to u vlastitim redovima imaju "šerife" koji upravo rade suprotno njihovoj politici razvoja, a takav primjer, nažalost, imamo u našem gradu, konstatirao je Sirotić. (V. HABEREITER)  


Podijeli: Facebook Twiter