Umag i Buje: Koalicija IDS-a i Zelenih

Milan Vukšić, Gordana Ferenčić, Marinko Blazević i Daglas Koraca
Milan Vukšić, Gordana Ferenčić, Marinko Blazević i Daglas Koraca

Predsjednica županijskog odbora Zelenih Gordana Ferenčić i čelnik umaške podružnice IDS-a Marinko Blažević potpisali su danas sporazum o podršci i suradnji na lokalnim izborima te će, u slučaju osvajanja većine glasova birača, podijeliti odgovornost u obnašanju vlasti u Umagu. Uz njih su bili predsjednik umaških Zelenih Milan Vukšić i kandidat za umaškog gradonačelnika Daglas Koraca, kojeg će Zeleni, kako su istaknuli, podržati na izborima.

- Našli smo zajedničke točke u našim programima. Ovo je presedan za nas, jer je to prvi koalicijski sporazum po kojem IDS izlazi s nekom drugom strankom na lokalne izbore. Od Zelenih dobivamo podršku za gradonačelnika i imat ćemo zajedničku listu za Vijeće. Tako će Zeleni sigurno dobiti jedno mjesto u Vijeću, pojasnio je Blažević.

Ferenčić je naglasila da su potpisali sporazum s IDS-om i na razini Istarske županije te da za župana podržavaju Valtera Flega. Izrazila je nadu da će zajedničkim snagama realizirati programe.

Vukšić je dodao da su Zeleni dugo godina prisutni u Umagu svojim radom, premda nikad nisu imali vijećnika te, naglasio je, vjeruje da će ova koalicija gradu donijeti samo dobro, tj. pozitivnu sinergiju u rješavanju problema.

Zajednički izlazak na lokalne izbore službeno su danas dogovorili i bujski IDS i Zelena stranka, i to tako što su na konferenciji za novinare potpisali sporazum o koaliciji. Svoje su parafe na taj dokument stavili čelnici bujskog IDS-a i županijskog odbora Zelenih Lino Miani i Gordana Ferenčić, ustvrdivši da imaju gotovo identične stranačke programe.

Tim se sporazumom o podršci i suradnji, potpisanom u prisutnosti čelnika nacionalnog Zelenog saveza i njegova zamjenika Josipa Antona Rupnika i Milana Vukšića, Zeleni obavezuju podržati IDS-ovog kandidata za gradonačelnika Roberta Buzdakina, za kojeg je predsjednik Zelenih Zdenko Laganis iz Buja rekao da su uvjereni da je on trenutno jedini dovoljno kvalificiran, sposoban i spreman uhvatiti se ukoštac s mnogobrojnim problemima koji su se nagomilali u Bujama. Ovom koalicijom Zeleni su osigurali jedno mjesto u Vijeću, a vijećnik će biti upravo Laganis.

- Zadovoljan sam potpisivanjem koalicije sa strankom čiji sam član dugo vremena bio i čije sam programe provodio. Zeleni imaju široki djelokrug rada, nije to samo zaštita okoliša, pa nam puno mogu pomoći, misli IDS-ov kandidat za sindaka Buzdakin.

Rupnik je dodao da su se našli s IDS-om, iako su se u Županijskoj skupštini, gdje je vijećnik, često sukobljavali. Naveo je da ne traže nikakve pozicije ni funkcije za članove svoje stranke, nego im je jedini cilj realizacija programa u korist građana. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter