Umag: HDZ o nekvalitetnoj gradnji POS-ovih stanova

Jurica Šiljeg (T. K.)
Jurica Šiljeg (T. K.)

Na nekvalitetnu i prebrzu gradnju objekta s 39 POS-ovih stanova, koji niču u umaškom naselju Komunela, ponovno je upozorio HDZ-ov vijećnik i predsjednik te stranke dr. Jurica Šiljeg, koji je na jučerašnjoj konferenciji za novinare iznio da je Grad morao imati uvid u to što se radi i intervenirati.

Ustvrdio je da nadzorni inženjer iz zagrebačke tvrtke Arhing-trade Mate Žagar nije rekao cijelu istinu kada je izjavio da veći problem od vlage jest slijeganje betona koji otvrdne nakon 28 dana i već može nositi konstrukciju.

- Nije problem koliko treba betonu da se veže, već njegovo sušenje. Nije prošlo niti 28 dana, a već su na zgradi počeli postavljati vanjsku izolaciju, iako je vlaga u zraku bila 98 posto. Tada je stalno padala kiša.

Dobio sam informaciju da su unutar zgrade već ožbukali zidove i opet pitam gdje će ta vlaga iz mokrog betona završiti. Može samo prema unutra, jer vani zbog izolacije ne može izbijati. U razgovoru s eminentnim hrvatskih arhitektima i inženjerima građevine doznao sam da se beton ne može osušiti u samo 28 dana, pa čak i da je non-stop bilo sunčano, veli Šiljeg.

Naveo je da su mu potvrdili današnji trend brze i nekvalitetne gradnje. Pitao je dogradonačelnika Maura Jurmana zašto Grad ne poduzima ništa, a odgovorio mu je da je to pitanje investitora, državne Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, te da nemaju čak ni ingerenciju doći na gradilište.

Vijećnik smatra da je Grad, koji ima svoje arhitekte i inženjere građevine i koji je dao besplatni teren i gradi infrastrukturu, morao imati uvid u materijale s kojima se gradi i rokove.

Istina je da su građani dobili jeftine stanove, za 900 eura po četvornom metru, ali to ne znači, smatra HDZ-ovac, da moraju biti nekvalitetni.

- Sve to mogu protumačiti tako da se mora što prije završiti, jer su u svibnju lokalni izbori, a ovime će se gradonačelnik hvaliti. Pitam ga bi li išao živjeti u takav stan i hoće li snositi posljedice ako, nedajbože, građani budu imali zdravstvene poteškoće zbog vlage koja će sigurno izbijati.

Ne bih volio da se to desi, ali sve me na to navodi nakon konzultacija s ljudima iz struke, zaključio je Šiljeg. (T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter