Umag: HACCP i zdravije marende u osnovnim školama

Na školskim jelovnicima poželjni su sezonske namirnice, povrće i riba (N. LAZAREVIĆ/arhiva)
Na školskim jelovnicima poželjni su sezonske namirnice, povrće i riba (N. LAZAREVIĆ/arhiva)

Uvođenje HACCP sustava u umaške osnovne škole, edukaciju o važnosti zdrave prehrane i buduće zdrave školske jelovnike, na današnjoj konferenciji za novinare predstavili su zamjenica gradonačelnika Floriana Bassanese Radin, v. d. pročelnika za društvene djelatnosti Slaviša Šmalc te voditeljice projekta dipl. sanit. ing. Sunčica Matanić Stojanović i dr. med. spec. epidemiologinja Olga Dabović Rac iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Iako je zakonska obaveza za uvođenje HACCP sustava bila do početka 2009. godine, u umaškim OŠ Marije i Line te TOŠ "Galileo Galilei" ta je procedura započeta u listopadu lani. Škole su odlično ekipirane i u tijeku je zadovoljavanje neophodnih tehničkih uvjeta, rečeno je.

Istovremeno je pokrenuta edukacija za učenike od petih do osmih razreda i njihovo anketiranje o najdražim namirnicama i jelima, tiskani su leci s nizom korisnih informacija, a u planu su i predavanja za roditelje.

- Čim smo uvidjeli da škole još nisu uvele HACCP sustav, prionuli smo na posao. Grad je u ovaj projekt zasad uložio između 250 i 300 tisuća kuna. U samo šest mjeseci stigli smo do certificiranja, a cilj nam je da školarci u novu školsku godinu krenu s ujednačenim jelovnicima, na kojima će biti kvalitetnije i raznovrsnije namirnice, poručio je Šmalc.

Olga Dabović Rac istaknula je da su školski jelovnici za ukupno oko 960 osnovaca dosta dobri, ali nastojat će ih dodatno poboljšati izbacivanjem suhomesnatih proizvoda i uvođenjem više sezonskih namirnica, povrća i ribe, u skladu s mediteranskom prehranom.

- Jako je važno zdrave prehrambene navike usvojiti u najranijoj dobi, da bismo spriječili brojne negativne pojave i bolesti, poput pretilosti, karijesa, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i raka, rekla je Dabović Rac. Naglasila je i potrebu timskog i multidisciplinarnog pristupa da bi projekt postigao svoj cilj, pri čemu je posebno važno uključiti roditelje.

Sunčica Matanić Stojanović osvrnula se na odličnu suradnju s umaškim vrtićima Duga i Girasole, koji su s implementacijom HACCP sustava krenuli još početkom 2006. Sustav se uspješno primjenjuje i revidira svake dvije godine. Osim toga, vrtići imaju vrlo kvalitetne i maštovite jelovnike.

- Ubrzani tempo života ostavlja nam sve manje vremena za pripremanje i konzumiranje hrane. No, izuzetno je važno djeci omogućiti zdravu prehranu jer je to osnova zdravog odrastanja, rekla je Bassanese Radin. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter