Umag: Gradilište postalo plaža

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova gradska plaža u umaškoj starogradskoj jezgri, oko koje se od pocetka gradnje - prije tri godine - podignulo dosta prašine i koja je izazvala brojne kritike i kontroverze, konacno je dobila uporabnu dozvolu. Više se ne vodi kao gradilište, vec je službeno spremna za kupanje, suncanje i gospodarsko korištenje. Uvjerenje o uporabi gradevine dobili smo na uvid od gradonacelnika Vilija Bassanesea.

Gradska uprava je promptno izdala koncesijska odobrenja za 2010., koja su dobili Dario Žužic za 40 ležaljki i 20 suncobrana za ukupno 2.400 kuna, a za postavljanje ugostiteljskih terasa lokali Pelegrin, Los Amigos, Bijeli san i Buoni amici. Površine njihovih terasa krecu se od 12 do 20 cetvornih metara.

Cijena koju za cijelo ljeto moraju platiti gradskom proracunu iznosi 600 kuna po kvadratu. Svi oni svoje su djelatnosti na tom kupalištu obavljali i lani, što im je nelegalno odobrila bivša vlast. Na gradilištu se, naime, nikakva odobrenja nisu smjela izdavati.

No, ugostitelji ni ove godine nisu cekali službenu dozvolu Grada pa su stolove i stolice na plaži postavili još prošli mjesec. Pritužbi gradana bilo je i zato što su se previše proširili na šetnici, koja prati liniju plaže, ali se vodi kao drukcija kategorija. Dakle, šetnica je javna površina i daje se u zakup, a plaža je pomorsko dobro. Jesu li komunalni redari bili na terenu zbog uzurpacije javne površine i naplatili kazne?

Bez obzira na sve nezgode koje su pratile izgradnju, plažu su brzo prigrlili mještani i turisti, koji su se na njoj poceli suncati i kupati još lani u svibnju. A i sad ih se vec može vidjeti, iako ovih dana temperatura nije idealna za kupanje. Za ugostitelje je ova pozicija vrlo atraktivna - stolovi i stolice su tik do mora. (T. KOCIJANCIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter