Umag gradi vrtić za dvjestotinjak djece


Na prostoru nekadašnje vojarne u umaškoj Komuneli počela je gradnja novog centralnog vrtića "Radost-Gioia", čija ukupna vrijednost prelazi 40 milijuna kuna, rekao je umaški gradonačelnik Vili Basanesse prigodom današnjeg polaganja kamena temeljca. Naime, sama gradnja stoji oko 32 milijuna kuna, a i s opremom i pratećom infrastrukturom prelazi 40 milijuna kuna, čime se trenutno ubraja među najveće investicije u Istarskoj županiji.

Objekt će se prostirati na 5.246 prostornih metara, bruto površina građevine iznosi 2.800 metara, a korisna joj je površina 2.500 kvadrata. Vrtić je koncipiran kao istarsko selo u kojem će u 10 odgojih skupina boraviti 200-tinjak djece, rekao je Basanesse.

Objekt će biti opremljen svim potrebnim sadržajima za boravak djece, od soba, dnevnog boravka, prostorija namijenjenih zdravstvenim potrebama djece, dvorana za sportske aktivnosti, zatim prostora za likovnu i glazbenu radionicu. Uz to zgrada će imati polivalentni prostor za okupljanja i javna događanja te središnju kuhinju za sve vrtiće na području Grada Umaga, kao i prostorije za upravu i gospodarske namjene.

Vanjski prostori obuhvaćat će vanjsko igralište, koje će zajedno koristiti djeca koja polaze vrtić i jaslice, a sastojat će se od više skupnih igrališta, prostora za sprave za igru i razonodu, pješčanike i cjelovitu zelenu površinu za zajedničku igru. Uz novi vrtić izgradit će parkiralište sa 60-ak parkirnih mjesta za roditelje i djelatnike vrtića.

- Riječ je o modernom projektu s najvišim sigurnosnim i energetskim standardima koje, u iznosu od 5,4 milijuna kuna, sufinancira Fond za zaštitu okoliša, rekao je Basanesse i dodao da Grad Umag u vrtićki standard ulaže 2.400 kuna po djetetu, što uz sufinanciranje roditelja sa 600 kuna iznosi ukupno tri tisuće kuna po djetetu, a to je najviše u Hrvatskoj. "

Izgradnja centralnog vrtića najveći je i financijski najzahtjevniji dio projekta "Umag-grad djece 2010.-2020.", u sklopu kojeg će se izgraditi ili rekonstruirati svi vrtići i sve škole na području Grada Umaga, pa će vrijednost projekta u konačnici iznositi 95 milijuna kuna. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter