Umag: Gradi se novi vrtić, avenija, kanalizacija…


Umaški gradonačelnik Vili Bassanese je kazao da ova godina za Umag predstavlja godinu najvećih investicija u njegovoj povijesti. Ovog smo tjedna provjerili kako teku investicije i izvode li se radovi vrijedni ukupno 150 milijuna kuna, od čega je gotovo 80 milijuna osigurano iz europskih i državnih fondova.

Najveću gužvu zatekli smo na gradilištu dječjeg vrtića i jaslica "Radost-Gioia" u Savudrijskoj ulici. Deseci radnika i strojeva uz mnogo buke podižu zgradu budućeg dječjeg kompleksa. Radove izvode radnici triju tvrtki: GP Krk, Team i Riko. Predviđeno je da će u svakoj zgradi biti po jedna vrtićka skupina, a zanimljivost u projektu je to da će se iz nekih zgrada djeca moći spustiti na igralište putem tobogana.

Drugo najveće umaško gradilište je izgradnja i rekonstrukcija Kolodvorske ulice u četverotračnu prometnicu čime se očekuje da će se riješiti prometne gužve na toj prometnici. Kolodvorska avenija, u koju će se preobraziti ova ulica, dobit će svu komunalna infrastruktura: vodovod, plin, oborinsku i sanitarnu odvodnju, modernu javnu rasvjetu, distributivnu telekomunikacijsku kanalizaciju, biciklističke staze te prometne i pješačke površine. Ukupna vrijednost ove investicije iznosi 17 milijuna kuna.

Na križanju Kolodvorske i pješačko-biciklističke zone u ulici Viktora cara Emina odvija se iduće veliko gradilište. Riječ je o investiciji koja s pripadajućim oborinskim sustavom vrijedi 14 milijuna kuna, a njenim će dovršetkom Umag biti zaštićen od poplava poput one iz 2010. godine. Investitori su Hrvatske vode i Grad Umag koji rekonstruiraju 500 metara kanala, odnosno grade novi kanal u dužini od 1.300 metara jer se planira gradnja dva mosta preko prometnice prema Bujama i u Kolodvorskoj ulici. Posljednja velika investicija koju smo zatekli u Umagu je postavljanje plinske mreže paralelno s ulicom Polezine. Za plinofikaciju, u dužini od pet kilometara, osigurano pet milijuna kuna. Investicija ja to koju zajednički financiraju Plinara Pula i Grad Umag. (NAPISAO I SNIMIO Paulo GREGOROVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter