Umag: Gastro-baština kao poseban turistički proizvod

Počeo 2. svjetski kongres gastronomije IAGI
Počeo 2. svjetski kongres gastronomije IAGI

Predsjednik WACS-a, Svjetske federacije kuhara, Gissur Gudmundsson s Islanda otvorio je jutros u umaškom hotelu Sol Garden Istra drugi svjetski kongres gastronomije IAGI, organiziran s ciljem da se predstavi i valorizira hrvatska, posebno istarska autohtona kuhinja. Uz njega su bili čelnica ženske sekcije u WACS-u Joanna Magdalena Ochniak iz Poljske, predsjednik Udruge kuhara Istarske županije Zoran Stanisavljević, te gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

- Turizam je budućnost gospodarskog razvitka ovog kraja, a gastronomija je u tome jako važna kao poseban turistički proizvod. U Istri imamo puno izvornih namirnica kojima se možemo podičiti, kazao je gradonačelnik na otvorenju.

Osim Udruge kuhara IŽ organizaciju ove manifestacije potpisuje i novinsko-nakladnička kuća Robinson iz Zagreba. Prije nego su počela stručna predavanja iz ruske, tuniske i rumunjske kuhinje, Stjepan Odobašić iz Robinsona istaknuo je da će se u dva dana kušati ukupno 120 različitih autohtonih jela iz 16 zemalja, da se odazvalo 70 kuhara i još 50 studenata opatijskog Fakulteta za menadžment i turizam. Akreditirano je 16 domaćih i 20 stranih novinara.

U dva dana očekuje se ukupno 600 sudionika - kuhara, novinara, organizatora, izlagača na štandovima istarskih i proizvoda iz Karlovačke županije.

Hrvatska, točnije Umag, prvi je put 2012. bila domaćin ovog velikog gastronomskog kongresa. Naziv je dobio po županiji iz koje se krenulo, IAGI, International Art of Gastronomy in Istria, no to nipošto ne znači da je preferirana samo Istra. Želja je da se na IAGI-ju drugim zemljama predstavi hrvatska gastronomska baština.

Podršku IAGI-u u pismenom obliku opet je dao predsjednik države Ivo Josipović, a glavni pokrovitelji su Grad i Turistička zajednica Umaga. Ove godine partner je Karlovačka županija koja će svoje tipične domaće specijalitete predstaviti navečer, na posebnoj večeri, kada će se moći kušati lovački gulaš u ogulinskom zelju, pršut od jelena, kobasice od divljači, sir škripavac, veprovina, štuka u vrhnju i još 20-ak specijaliteta.

Nakon prvih predavanja hrvatska slastičarka i višestruko nagrađivana Dragica Lukin iz Umaga predstavila je više kolača, štrukla i ostalih slastica sa sirevima i drugim proizvodima Dukata.

Uslijedile su degustacije poljskih jela, potom finese iz kuhinje Bosne i Hercegovine koje su pripremljene za ručak i vrlo brzo su razgrabljene.

Popodne su na redu mađarske delicije, potom jelo iz Tunisa "Fatmini prsti", a onda i vegeterijanska jela iz Gruzije, a na kraju rumunjska kuhinja. (T. KOCIJANČIĆ; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter