Umag: Ekipe su munjevito stigle na mjesto dojave

Vježba je pokazala zadovoljavajući stupanj spremnosti svih sudionika
Vježba je pokazala zadovoljavajući stupanj spremnosti svih sudionika

"Izbio je požar i urušio se strop u hotelu Adriatic u Umagu, ima veći broj ozlijeđenih. Odmah pošaljite hitnu pomoć, glasio je poziv koji je zaprimila jedinica Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, Javna vatrogasna postrojba Umag i umaška policija točno u 7.05 sati u subotu.

Radilo se o vješto isplaniranoj i tajnoj taktičkoj vježbi za provjeru osposobljenosti hitnih službi. U vježbi je sudjelovalo sedam timova hitne medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, odnosno tri iz Umaga, dva iz Pazina i dva tima iz Pule, a osim njih sudjelovala su tri tima sanitetskog prijevoza Istarskih domova zdravlja iz Umaga. Zbrinjavanje 42 ozlijeđene osobe provedeno je u manje od 90 minuta, unutar kojih su te osobe prevezene na daljnju obradu.

U hotel smo došli pola sata prije početka vježbe, dok je Umag još bio u slatkim snovima. Pripreme su tekle brifingom voditelja i puštanjem dima koji će simulirati požar kroz cijeli hotel, a posebno na drugom katu gdje su statisti maskirani.

Statisti, uglavnom volonteri, imali su zadaću ležati po tlu u raznim dijelovima hotela i zapomagati, a neki su glumili mrtvace. Vježba je počela u trenutku kada je jedan od sudaca u predviđeno vrijeme nazvao hitne službe, od vatrogasaca, medicinara i Centra 112. Da su službe uvijek spremne na brzo reagiranje svjedoči vrijeme od tri minute koliko je trebalo vatrogascima i hitnoj pomoći za dolazak na mjesto dojave, a s poslom se započelo odmah. Umažanima je od trenutka dojave prekinut san budući da su hitne službe dolazile sirenama i to kontinuirano.

Prvi su u hotel stigli umaški vatrogasci predvođeni Borisom Milićem, a zadatak je bio provjeriti što gori, u kojoj mjeri i najvažnije što brže osigurati hitnim službama pristup radi zbrinjavanja stradalih. Dim koji je ispunio cijeli hotel uvelike je otežavao rad službi, no to je najbliže realnom scenariju. Milić je rasporedio vatrogasce, a on je također utrčao u hotel i akciju vodio iznutra. Nakon što su osigurali kat, krenulo je zbrinjavanje stradalih osoba. Policija, koja je također na mjesto događaja stigla vrlo brzo zatvorila je područje za promet i omogućila nesmetan prolazak i odlazak vozila hitnih službi.

Iako se radilo o vježbi, svi sudionici su profesionalno odrađivali svoj posao bez zadrške, a slušali su se naputci nadređenih. Devedeset minuta nakon prve dojave, kada su zbrinuti svi stradali, a situacija se u hotelu Adriatic normalizirala, bio je znak da je akcija gotova. Cijelo vrijeme trajanja vježbe svaki potez je bio pod budnim okom desetak sudaca. Cilj je bio evidentirati propuste s ciljem poboljšanja postupka. Koordinatorica akcije bila je liječnica i specijalistica hitne medicine i voditeljica umaške hitne službe, Jovanka Popović Glavičić.

-Radi se o masovnoj taktičkoj vježbi u kojoj žurne službe trebaju zbrinuti veliki broj ozlijeđenih osoba. Postoje naši protokoli, a ove vježbe su zakonska obveza. Želimo vidjeti koliko smo koordinirani, koliko se poznajemo i koliko smo u stanju s postojećim resursima zbrinuti u što kraćem vremenu što veći broj ozlijeđenih.

Vidljivo je da su ekipe vrlo uigrane, budući da su munjevito reagirali i došli na mjesto dojave. U ovakvim situacijama je najvažnija komunikacija i koordinacija svih žurnih službi, na što je stavljen naglasak, naravno i na medicinsko zbrinjavanje ozlijeđenih, kazala nam je Popović Glavičić. (Napisao i snimio M. SARDELIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter