Umag: Država isplatila odštetu za poplave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na racun Grada Umaga država je jucer uplatila 6,3 milijuna kuna odštete za stradale od poplave, doznali smo od gradonacelnika Vilija Bassanesea.

Nakon katastrofalne poplave koja je Umaštinu pogodila 19. rujna ukupno procijenjene štete na gradskoj, te imovini stanovnika i tvrtki iznosile su 41,3 milijuna kuna.

Gradonacelnik veli da ce se veci dio državnog novca proslijediti gradanima i poduzecima, a dio ce pripasti Gradu za sanaciju javnih cesta i oborinske odvodnje. Kljuc po kojem ce se 6,3 milijuna raspodijeliti utvrdit ce gradska komisija za procjenu šteta.

Istarski župan Ivan Jakovcic je zakljuckom od 9. prosinca odobrio isplatu dodatnih 600 tisuca kuna za sanaciju posljedica elementarne nepogode koju je u rujnu proglasio za dio Istre.

Nakon jakih kiša koje su od 17. do 25. rujna zahvatile Istru u poplavama su najviše stradale Bujština i južna Istra pa je župan elementarnu nepogodu proglasio za Bujštinu (Buje, Novigrad, Umag, Brtonigla i Grožnjan) i fažansku opcinu. Nakon što je odobrio hitnu isplatu 300 tisuca kuna iz proracunske pricuve za sanaciju šteta na sportskoj dvorani u Novigradu i 60 tisuca Umagu za pomoc najugroženijim obiteljima, sada je još naknadno odobreno Novigradu 200 tisuca, Bujama 250 tisuca i Fažani 150 tisuca kuna.

Iako se tako ukupna pomoc Županije popela na 960 tisuca kuna to nece ni približno ublažiti posljedice elementarne nepogode. Po podacima pristiglim nadležnoj županijskoj komisiji, šteta od elementarne nepogode u ova tri grada i tri opcine je cak 91,1 milijun kuna i ocekuje se pomoc od države kao i od Fonda solidarnosti EU-a.

Odlukom s Vladine sjednice održane 9. prosinca, za štete nastale u elementarnim nepogodama u Hrvatskoj od travnja do prosinca najavljena je isplata 320 milijuna kuna, dok su prijavljene ukupne štete od 1,35 milijardi. Tada je receno i da ce svatko tko je prijavio štetu dobiti naknadu u visini 23,69 posto procijenjene i verificirane štete, što je mnogo više nego dosad. Po neslužbenim informacijama, odluka o eventualnoj pomoci iz EU-fonda može se ocekivati u ožujku ili travnju 2011.


Podijeli: Facebook Twiter