Umag: Dom useljiv do kraja godine, cijena se ne zna


S ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja ulazi otvorit će se vrata hrvatskih domova umirovljenika građanima drugih država, što će pomoći u pokrivanju troškova poslovanja tih domova, rekla je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, koja je obišla zgradu budućeg Doma za starije i nemoćne osobe u Umagu, čija je gradnja pri kraju.

- Umag je sve standarde života podigao na vrlo visoku razinu, pri čemu je gradnja doma umirovljenika velik iskorak. U njegovoj gradnji država nije ništa financijski ništa pomogla, pa je stoga ova investicija jako veliki zalogaj, a bio bi i za puno veće gradove. To puno govori o tome koliko je Umag okrenut ljudima i njihovim potrebama, kazala je ona nakon obilaska doma.

- Naći ćemo način, usklađen sa standardima EU-a, kako će se direktno sufinancirati korisnici koji u takvim ustanovama budu boravili. Trenutno radimo na kriterijima za kategorizaciju domova i usklađenju cijena smještaja, rekla je Opačić.

Investicija u Umagu je bila planirana na ukupno 37 milijuna kuna (građevinski dio i opremanje), ali u konačnici će ipak stajati nešto manje, naglasio je gradonačelnik Vili Bassanese, najavivši da će dom za svoje prve korisnike biti useljiv već krajem ove godine. Dom se počeo raditi 2005., a konkretna realizacija krenula je tri godine kasnije. Bassanese je istaknuo da je u tu investiciju uloženo puno truda i novaca.

U pratnji ministrice Opačić bili su saborski zastupnici Tanja Vrbat i Igor Dragovan, ujedno i glavni tajnik SDP-a, potom Silvano Hrelja i Damir Kajin. Hrelja je istaknuo da je ta investicija krupan zalogaj, koji traži i velika odricanja, te trenutno najveći projekt namijenjen osobama treće dobi u našoj županiji. "Najveći financijski teret ovog projekta dugoročno će biti na Gradu Umagu", podcrtao je čelnik HSU-a.

Da se radi o najvećoj komunalnoj investiciji u Istri govorio je i Kajin, koji je kazao da sada u našoj županiji oko 2.000 starijih ljudi čeka smještaj u nekom domu. Od tog broja trećina su iz Pule. - Možda bi u ovom trenu trebalo raditi koji kružni tok manje, a izgraditi koji dom umirovljenika više, rekao je Kajin.

Umirovljenike je najviše zanimalo hoće li im se sufinancirati boravak u domu, a Bassanese je kazao da će Grad pomoći svojim građanima na temelju socijalnih kriterija tako što će podmiriti trećinu mjesečne cijene koštanja. (Tanja KOCIJANČIĆ, snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter