Umag dobiva turističku gimnaziju

Nastava u sklopu turističke gimnazije odvijat će se od rujna u umaškom Pučkom otvorenom učilištu (T. KOCIJANČIĆ)
Nastava u sklopu turističke gimnazije odvijat će se od rujna u umaškom Pučkom otvorenom učilištu (T. KOCIJANČIĆ)

Po prvi put u svojoj povijesti, Umag dobiva gimnazijski program. U školskoj 2013./2014. godini upisat će se učenici u program turističke gimnazije, doznajemo od ravnatelja Gospodarske škole Buje Milivoja Gospića.

- Gospodarska škola Buje uspjela je dobiti dopusnicu izvođenja eksperimentalnog programa turističke gimnazije, umjesto dosadašnjeg programa turističko-hotelijerskog komercijalista. Kao i u prethodnom razdoblju, nastava će se izvoditi u izdvojenom odjeljenju smještenom u Pučkom otvorenom učilištu "Ante Babić" u Umagu. Od ideje do realizacije za ovaj gimnazijski program prijeđen je dugi put, veli Gospić.

Kako je ispričao, Školskom odboru predložio je promjenu zanimanja, budući da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ponudilo mogućnost uvođenja takvog programa. Gradovi Umag i Novigrad podržali su ideju i pozdravili novosti u obrazovanju, kao i osnivač škole, Istarska županija, pa je na prijedlog županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu zatražena dopusnica resornog ministarstva.

- Prepoznate su potrebe srednjoškolskog obrazovanja turističke Bujštine pa je stoga takva gimnazija logično promišljanje. Gimnazija će imati osnovne predmete koji su sastavnica državne mature, a po svojoj strukturi identični su kao i u svim drugim gimnazijama.

U trećem i četvrtom razredu postoji mogućnost izbora između dva izborna bloka - prvi je povezan sa stranim jezikom i odnosima s javnošću, a drugi sa stranim jezikom i ekonomskom grupom predmeta. Ovaj smjer imat će program kao i opća gimnazija, ali i dio strukovnih sadržaja s područja turizma. Upis će biti povoljniji, jer je bodovni prag za turističku gimnaziju 50 bodova, a za opću 56, obrazložio je ravnatelj. (T. KOCIJANČIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter