Umag dobio 4G mrežu, Lupoglav hotspot

(Saša MILJEVIĆ)
(Saša MILJEVIĆ)

Hrvatski Telekom pustio je u pogon 4G mrežu na području Umaga. Mobilna mreža četvrte generacije zasnovana na LTE Advanced tehnologiji podržava brzinu skidanja dokumenata do 75 megabajta u sekundi. Te mogućnost mogu koristiti samo oni koji posjeduju najmodernije mobilne uređaje koji prihvaćaju takvu tehnologiju.

Time su Umažani i njihovi gosti postali drugi u Istri koji su dobili mogućnost korištenja super brzog interneta. Ranije, prije točno mjesec dana, HT je tu istu mogućnost ponudio Puljana. Međutim, tek je jučer HT službeno objavio kako je i Pula dobila 4G.

Inače, u proteklih mjesec dana u Puli nismo postigli niti jednom teoretske brzine koje HT navodi. Često se zna dogoditi da na 4G očitavanje internetskih stranica ne ide tako glatko te smo često bili primorani onemogućiti rad na 4G kako bi na 3G uređaj normalno radio.

Prilikom uvođenja 4G postizali smo brzine do najviše 32,4 megabajta u sekundi, što je dvostruko brže nego kada smo mjerili brzinu putem 3G. No, to je sve rjeđe i u Puli brzine skidanja podataka ne prelaze 13 megabajta u 4G i 3G.

HT i VIPnet su 4G mrežu uveli u ožujku 2012. u četiri najveća hrvatska grada, s tim da je T-Mobile uslugu i proširio na mnoge druge gradove što VIPnet još nije učinio, a Tele2 nije ni tražio koncesiju za mobilnu mrežu četvrte generacije. (P.G.)

Postavljen Hotspot Lupoglav

Bežična širokopojasna pristupna mreža za besplatan pristup internetu (free-wireless) poznatija još pod anglizmom Hotspot postavljena je ovih dana na općinsku zgradu u Lupoglavu.

Pokriva područje mjesnog parka i središta naselja, a namijenjena je građanima i turistima koji će se ubuduće besplatno moći priključivati na besplatnu internet mrežu. Oprema i postavljanje uređaja što je obavila zagrebačka tvrtka Mikro-link koštalo je nešto više od 22 tisuće kuna s PDV-om, pri čemu je Općina Lupoglav platila 16 tisuća kuna, a Ministarstvo turizma šest tisuća kuna.

Uskoro bi u samom mjesnom parku trebala osvanuti obavijesna ploča koja će stanovnike i turiste informirati o novoj mogućnosti.

Ministarstvo turizma ove je godine po prvi puta raspisalo program "Hotspot Croatia" poticanja slobodnog pristupa internetu u turističkim destinacijama koji za cilj ima ojačati promociju hrvatskih odredišta i privući nove goste, a time i utjecati na podizanje ukupne konkurentnosti hrvatskog turizma.

Na natječaj se s nizom lokacija, uključujući Lupoglav, prijavila Turistička zajednica Istarske županije. (A. D.)


Podijeli: Facebook Twiter