Umag: Dernek progovorio o nepravdama

Noisefight iz Pule izazvao kaos u publici (Arhiv udruge Fobija)
Noisefight iz Pule izazvao kaos u publici (Arhiv udruge Fobija)

Umaška kulturna udruga mladih Fobija organizirala je peti po redu festival alternativne glazbe Dernek, koji je nedavno održan u naselju Sv. Pelegrin kod Umaga, popularnijem kao Zlatorog, na kojem je nastupilo čak osam bandova iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Festival je otvoren u 12 sati sportskim programom na skateparku u Bašaniji s BMX, skate i in-line sessionom.

Navečer se program preselio u Zlatorog, posebno uređenom za tu prigodu šarenim lampicama. Oko 21, pred nešto manje od 200 gledatelja, na binu su se popeli mladi pazinski rokeri Light Lightersi. Uz pokoji prizvuk rockerskih velikana poput Doorsa, otvorili su festival i uspjeli privući publiku pred binu. Red je bio onda na još jednoj grupi iz Pazina, Free Beer For The Punx, koji su posjetitelje jače razbacali prepoznatljivim punk rifovima i pomalo navijačkim refrenima. Red je zatim bio na domaćem mladom bandu Grimace iz Umaga, koji su mnogi te večeri definirali kao grunge band, doznajemo od čelnika Fobije Alena Kodilje.

Potom su na stage došli Puležani iz Noisefighta, nastalog nakon raspada dobro poznate grupe Frekvencija. Predstavili su novi album, isto kao i članovi grupe No limits iz Kopra, koji su izazvali totalni kaos ispred pozornice. Plesao se pogo izazvan energičnim hardcore punk ritmovima. Nastupili su i talijanski gosti iz banda Minoranza di uno iz Gorizije koji su kroz svoj anarho-punk progovorili o problemima današnjeg društva i nepravdama ovog pokvarenog sistema, a sve to s ljutnjom koja vapi za radikalnim promjenama, prenio nam je dojmove Kodilja.

Najmlađi band večeri, pulski punkeri iz Sick Crapa, svojom su energijom pokazali da je iskustvo bitno, ali ne uvijek i najvažnije. Pred binom su izazvali divlji pogo. Posljednji su bili Pazinjani Bez identiteta - to je već uigrana petorka koja je neumornu publiku ispratila i tako privela kraju još jedan Dernek. Kodilja je izrazio zadovoljstvom još jednim uspješnim festivalom, a posebno s time što su pronašli dobru umašku grupu s kojom se nadaju da će i ubuduće surađivati. Želja mu je da bude još Derneka, da traju više dana i da nađu još mladih grupa. (T. KOCIJANČIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter