Umag će izgraditi srednju školu na Komuneli

Budući izgled srednje škole u Umagu
Budući izgled srednje škole u Umagu

Na lokaciji bivšeg umaškog vojnog objekta, na Komuneli, Vili Bassanese gradonačelnik Umaga na konferenciji za novinare predstavio je projekt izgradnje srednje škole na toj lokaciji. Prva faza trebala bi biti gotova najkasnije do 2020. godine. U toj fazi škola će se prostirati na tri etaže ukupne površine 2.600 četvornih metara, što je dostatno za funkcioniranje nastave, a iznos investicije bi mogao biti oko 15 milijuna kuna što će financirati Grad Umag. Druga faza izgradnje će biti terminski i financijski izvedena u dogovoru sa Županijom kao osnivačem. U konačnici bi iznos za cijeli projekt mogao biti između 40 i 80 milijuna kuna, što ovisi o dodatnim sadržajima kao što je dvorana i igrališta.

Legalizirani objekt

- Postupkom legalizacije postojećeg objekta u Komuneli, zgrada buduće srednje škole već je djelomično izgrađena, slijedi druga faza. Ostatak prostora buduće srednje škole u fazi je projektiranja, rekao je gradonačelnik Bassanese. Iako to nije u obvezi jedinice lokalne samouprave, izgradnju prve faze srednje škole financirat će Grad Umag. Očekujemo da ćemo do kraja 2017. godine realizirati početak izgradnje, a dovršetak je planiran 2019./20. godine. Važnost projekta srednje škole Umag je nemjerljiva za naše sugrađane, stoga smo cijeloj problematici pristupili pro aktivno te očekujemo da se Županija, kao osnivač, uključi u realizaciju izgradnje. Ponukani željom da našem gradu osiguramo perspektivnu budućnost, odlučili smo izgraditi cjeloviti sustav obrazovanja. Pozvali smo i župana Valtera Flega, no nije došao. Očito radi izbora, no izbori će proći, a problemi će ostati, kazao je Bassanese.

Gradski pročelnik za društvene djelatnosti Slaviša Šmalc istaknuo je da je Grad Umag prošle godine utrošio 56,8 milijuna kuna odnosno 36,76 posto svog proračuna za aktivnosti od predškolskog odgoja pa do obrazovanja građana treće dobi. Riječ je o udjelu koji nas svrstava daleko iznad standarda Hrvatske i Europe, rekao je Šmalc.

- Trenutno Grad Umag sufinancira prijevoz 410 učenika srednjih škola sa 750 tisuća kuna godišnje, dok država za sufinanciranje prijevoza izdvaja 1,65 milijuna kuna. Usporedbe radi, Županija koja je osnivač srednjih škola, ne izdvaja niti kune u te svrhe, kazao je Šmalc.

Zamjenik gradonačelnika Niko Čančarević je govorio o izostanku uvrštavanja gradnje umaške srednje škole u proračun Istarske županije za ovu godinu.

- Građani Umaga su zbog pogrešne politike razvoja mreže srednjih škola godinama zakinuti, rekao je Čančarević. Još su 26. ožujka 2014. godine župan i umaški gradonačelnik potpisali pismo namjere o preseljenju gospodarske škole iz Buja u Umag. Dopisom od 18. studenog prošle godine zamolili smo župana da uvrsti u proračun za ovu godinu obećanu izgradnju. Ponudili smo i pomoć Županiji, no naša zamolba nažalost nije prihvaćena. U proračunu za ovu, a ni za slijedeće dvije godine nije planirana niti jedna kuna za umašku srednju školu. Nismo stali, već smo krenuli alternativnim pravcima u realizaciju projekta, rekao je Čančarević.

Ravnatelji zadovoljni

Ravnatelji umaških osnovnih škola, Mato Vidović i Arden Sirotić pohvalno su govorili o suradnji s Gradom Umagom.

- Osim centralne škole koja će uskoro ući u rekonstrukciju, Grad Umag je sustavno rekonstruirao škole u Juricanima, Bašaniji, Babićima, izgradio novu školu u Petroviji, a u fazi pripreme je izgradnja nove područne škole u Murinama i rekonstrukcija škole u Kmetima. Suradnja s Gradom Umagom je odlična, a izgradnju srednje škole s radošću pozdravljam, kazao je Vidović.

Ravnatelj Talijanske osnovne škole "Galileo Galilei", Arden Sirotić isto je tako izrazio zadovoljstvo novim započetim projektom u području obrazovanja.

- Srednja škola je zalog za budućnost i za našu djecu. U Gradu Umagu smo pronašli idealnog partnera. Nova srednja škola podignut će standarde i siguran sam da će se u predviđenom roku i realizirati, kazao je Sirotić. (Napisao i snimio Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter