Umag će i dalje imati deset liječnika

Letak koji je po Umagu osvanuo prošli tjedan
Letak koji je po Umagu osvanuo prošli tjedan

Danima su građani Bujštine bili uznemireni zbog najave da će se, počevši službeno od danas, smanjiti broj liječnika na Hitnoj pomoći u Domu zdravlja Umag zbog korištenja godišnjih odmora, a problem je, izgleda, otklonjen sastankom ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije dr. Ksenije Družetić - Božić i gradonačelnika i njegovih zamjenika Vilija Bassanesea, Maura Jurmana i Veljka Ivančića.

Dr. Družetić - Božić kaže da su dogovorili da će Umag imati i dalje deset liječnika, te jedanaestu sestru cijele godine, te da će po danu tijekom tjedna u slučaju velike hitnoće biti uvijek na raspolaganju i liječnik opće prakse. Noću i vikendom bit će stalno prisutna dva liječnika.

Kako se ovih dana govorilo, cijeli novi raspored rada i dežurstava napravljen je zbog godišnjih odmora, zbog čega se namjeravalo smanjiti broja liječnika u Umagu. To bi značilo da bi u dežurstvima Hitne medicinske pomoći trebao biti na raspolaganju samo jedan kompletan tim, dok bi u drugoj ekipi bili tek vozač i medicinski tehničar bez liječnika.

A budući da se žitelji Bujštine predobro sjećaju reforme od prošle godine, kada je krenuo novi sistem rada s manjim brojem timova hitne pomoći, a što je jedna osoba platila životom, po gradu su osvanuli "prigodni" leci.

HDZ: Problem se već moglo riješiti

Predsjednik HDZ-a i gradski vijećnik dr. Jurica Šiljeg na današnjoj je konferenciji za novinare rekao da su djelatnici umaške Hitne pomoći još 1. rujna dobili obavijest o novom načinu rada, pa ga čudi što je gradonačelnik Vili Bassanese, koji je sve to tada znao, krenuo rješavati problem tek danas. Po njemu, današnji sastanak u Umagu i donošenje brzopoteznog rješenja, samo je reakcija na proteste građana i moguću medijsku buru koja bi se digla, jer se opet najavilo potpisivanje peticije i prosvjed.

Govoreći o prostoru, podsjetio je da su nakon promjene vlasti molili lokalne predstavnike SDP-a da se ne zanemari lani pokrenut projekt izvanbolničkog hitnog prijema u Umagu, za koji su već bila osigurana sredstva. Šiljeg drži da je razlog tomu što se taj projekt nije nastavio taj što ga je potaknuo HDZ. Da je pokrenut odmah nakon parlamentarnih izbora, danas bi već bio u fazi realizacije. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter