Umag: Božićna bajka ispričana kroz 3D mapping

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovih dana u Umagu se, za vrijeme već tradicionalnih Umagičnih blagdana, na svakom koraku osjeća praznički duh. Svečanom ugođaju grada doprinosi božićna glazba, rasvjeta koju čine brojne lampice, svjetleći blagdanski ukrasi i kao novost ove godine 3D mapping ''Božićna animacija''.

Premijerno prikazivanje 3D božićne bajke omogućili su Grad Umag i Turistička zajednica Grada Umaga, dok animaciju potpisuje Undertoon Sale i Visualia Grupa

Premijerno se prikazivanje održalo u parku iza Gradske uprave, a u ovom će se blagdanskom periodu ista prikazati još 26. i 30. prosinca od 17 sati svakih 30 minuta do 23 i 35, dok će se za doček Nove godine 3D animacija prikazivati od 17 do 1.35 sati.

Nakon obraćanja umaškog gradonačelnika, ugasila su se  svjetla parka i započelo je 3D prikazivanje. Uz ritam veselih božićnih pjesama, djed Božićnjak, sobovi i pingvini sa Sjevernog pola glavni su likovi koji su u ovoj originalnoj projekciji na pročelju Gradske uprave prisutnima ispričali božićnu priču.

Zbog veselog i idiličnog raspoloženja proteklih su dana štandovi na Božićnom sajmu bili idealno mjesto susreta i prijateljskog druženja uz toplu šalicu aromatičnog čaja, kuhanog vina i pokojeg kolačića. Tu je naravno svatko mogao pronaći poneki prigodni poklon za svoju obitelj ili prijatelje.

U Ulici 1. svibnja, svake godine se održava Manufaktura snova koja traje do 26. prosinca. Ova umaška božićna bajka organizira se u sklopu Umagičnih blagdana od strane volontera kulturno umjetničke udruge "Manufaktura snova", koji svake godine pokušavaju obradovati stanovnike Umaga jednim veoma originalnim i drugačijim programom od uobičajenih manifestacija ovog tipa.

U sklopu ovog kulturno-umjetničkog događanja humanitarnog  karaktera održava se sajam rukotvorina lokalnih umjetnika, koje je bilo popraćeno bogatim edukativno-kulturnim i gastro sadržajem.

- U mnoštvu iznenađenja mogu se izdvojiti koncerti raznih domaćih bendova, predstave i radionice za najmlađe, posjeta Djeda Mraza, božićni kviz, a kao jedan od noviteta je i božićna utrka na 5 i 10 kilometara u suradnji sa sportskim društvom Olimpik iz Umaga najavljena za 26. prosinca u podne. Prigodne poklone za najmilije, posjetitelji će naći na štandovima u sklopu manifestacije. Radi se o rukotvorinama mladih originalnih umjetnika iz gotovo cijele Hrvatske. Kakav bi to božićni sajam bio bez domaćeg kuhanog vina i raznih delicija, govori Stribor Filić, predsjednik Udruge.

Program ove tradicionalne adventske manifestacije započeo je na Badnjak već u 14 sati, kada se upriličilo otvorenje Artomata, sajma rukotvorina. U poslijepodnevnim su se satima održale radionice za one najmlađe. Također, posjetitelji su mogli uživati u božićnoj hrani gastro kutka ''Okus Pokus'', dok u večernjim satima nije nedostajalo odlične glazbe uz koju je publika neumorno plesala.

- Kroz tri dana raznih događanja Umažanke i Umažani imat će priliku još jednom iskusiti jedinstveni duh zajedništva i prijateljstva koji krasi ovu obiteljsku i humanitarnu prigodu. Ono najbitnije u cijeloj ovoj bajci je da sav prihod ide u humanitarne svrhe kojim će se pomagati najpotrebitije obitelji. Još jednom će Umažani pokazati svoje dobro srce kao i svih prijašnjih godina. U sinergiji prijateljstva, humanosti, zabave i kulture. Umag još jednom postaje mjesto gdje snovi, bar na tren, izgledaju mogući, naglašava Filić.

U pozitivnoj atmosferi i iščekivanju Božića veliki broj građana se okupio na Trgu slobode, na kojem se održala manifestacija "’Božić na Trgu slobode". U pola noći je započeo prijenos polnoćke, a nakon mise, posjetitelji su nastavili druženje u lijepoj atmosferi.

Dok je na Trgu slobode točno u ponoć započeo prijenos polnoćke, u Ulici 1.svibnja već tradicionalno su pušteni lampioni kojima volonteri poručuju da se blagdani mogu obilježiti i bez buke petardi, stvarajući divnu priču na umaškom nebu. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter