Umag: Biciklijadom protiv zagađenja okoliša

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Europski tjedan mobilnosti u gradu Umagu obilježit će se sutra, na Europski Dan bez automobila, biciklijadom od Umaga do Savudrije.

Ovom akcijom i Grad Umag postaje dio velike porodice od 2000 europskih gradova koji sportsko-rekreativnim manifestacijama žele osnažiti javnu svijest i aktivnost građana u borbi protiv zagađenja okoliša uvjetovanog sve većim korištenjem motornih vozila u urbanim sredinama. S namjerom da se promoviraju modeli održivog kretanja Biciklistički klub Bujština organizira biciklijadu i poziva sve osvještene građane, ljubitelje prirode i vožnje biciklom da im se u 16h pridruže na Trgu slobode odakle starta bicikliranje. Vožnja se nastavlja Obalom Josipa Broza, pa se skreće na Obalu dr. Franje Tuđmana do marine, produžuje se trasom vlakića do Katora, a zatim put vodi sve do konačnog cilja –Savudrije i natrag. Svi sudionici vožnje biciklom su obavezni nositi zaštitnu kacigu.

Biciklizam je jeftin i zdrav način kretanja gradom, potiče hormon ugode i utječe na dugovječnost te služi kao potpora održivom kretanju i zaštiti okoliša od onečišćenja, a ove se godine, iznimno, ovakvom manifestacijom može obilježiti i proslava 200-te godišnjice od nastanka prvog bicikla – drezine. (S. BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter