Umag: 65 godina djelovanja Zajednice Talijana

Krcata dvorana Učilišta na 65. rođendanu
Krcata dvorana Učilišta na 65. rođendanu

Velika dvorana Pučkog otvorenog učilišta u Umagu sinoć je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, kada je Zajednica Talijana "Fulvio Tomizza" bogatim kulturno-umjetničkim programom obilježila 65. godina plodnog djelovanja. U programu su sudjelovale sve sekcije ZT-a i brojni gosti. "Fulvio Tomizza", koji broji 2.700 članova, treća je po veličini zajednica u sastavu Talijanske unije, koja na svom području predstavlja jedan od važnih stupova kulture i glavno mjesto susreta talijanskih sugrađana. Koliko su se svari tijekom desetljeća promijenile govori podatak da je u talijanskom vrtiću u Umagu 1963. bilo tri djeteta, a danas ih ima 187 u tri različita sjedišta.

Na tom velikom jubileju prisustvovali su generalni konzul Italije u Rijeci Renato Cianfarani, predsjednik Talijanske unije Furio Radin, saborska zastupnica Tanja Vrbat, čelnici Skupštine i Izvršnog odbora Talijanske unije Floriana Bassanese Radin i Maurizio Tremul, direktori tršćanskog Narodnog sveučilišta Silvio Delbello i Alessandro Rossit, gradonačelnik Umaga i njegovi zamjenici Vili Bassanese, Veljko Ivančić i Mauro Jurman, čelnici brojnih drugih zajednica Talijana i mnogi drugi.

Na početku su Giuseppe Rota, Roberta Lakošeljac i aktualni predsjednik umaškog ZT-a Pino Degrassi, predstavili povijest svoje zajednice, sve praćeno projekcijom na velikom video zidu gdje su prikazane fotografije od 1947. do danas. Bila su to teška vremena, ispričali su, te istaknuli da je ZT osnovan na inicijativu nekoliko sugrađana, među kojima su bili Angelo Delben, Narciso Favilla, Aldo Galuzzi i drugi. Najprije su počeli djelovati pod imenom Circolo Italiano di Cultura/Kulturna zajednica Talijana. Godine 1962. počela je s radom dramska sekcija pod vodstvom Pippa Rote, zatim zbor i s vremenom ostale sekcije. S godinama na čelu ZT-a mijenjali su se predsjednici - Luigi Grassi, Giuseppe Pippo Rota, Romano Cimador, Sergio Bernich, Dario Forza, Pino Degrassi i Roberta Lakošeljac.

U čast velikog rođendana nagrađena su tri člana zbora ZT-a koji je napunio 35 godina rada, a to su Nerina Crnić, Alida Degrassi te Armando Degrassi. Za svoj dugogodišnji i predani rad u Filodrammatici priznanje je dobio Pippo Rota, koji je već pola stoljeća autor i režiser, a često i sam glumi u komedijama. Za svoje glumačke angažmane nagrade su dobili i Pino Degrassi, Bruno Bose i Maria Giraldi. ZT je nagradio i Grad Umag, pod čijim se pokroviteljstvom održala prekjučerašnja velika fešta, potom Talijansku uniju, Talijanski konzulat u Rijeci i tršćansko Narodno sveučilište.

Nastupile tri skupine plesne sekcije Blue Dream, zbor i dramska sekcija koja je odigrala svoju komediju "Zahtjevni klijenti", a zatim se proslava preselila u hotel Melia Coral, gdje je svirala grupa Batana iz Rovinja. Ondje su simboličnu veliku rođendansku tortu koja je simbolizirala trikolor talijanske zastave prerezali Furio Radin, Renato Cianfarani, Pino Degrassi, Mauro Jurman i Maurizio Tremul. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter