Umag: 2. hrvatski triennale keramike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Multimedijalni centar umaškog Puckog otvorenog ucilišta Ante Babic od sinoc ugošcuje osamdesetak reprezentativnih djela 55 umjetnika iz šest europskih zemalja, sudionika 2. hrvatskog triennalea keramike. Ova putujuca izložba održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, u sklopu obilježavanja 20. obljetnice hrvatske samostalnosti i neovisnosti, a u Umagu je realizirana zahvaljujuci potpori Grada i TZ-a.

Na svecanom otvorenju, kojemu su, uz brojne poklonike umjetnosti, nazocili ravnateljica POU-a Sanja Bencic i Floriano Brencic u ime Grada Umaga, prisutnima se obratio priredivac postava, akademik Hanibal Salvaro, clan i tajnik Medunarodne akademije za keramiku.

- Mislim da je ovo velik dogadaj za Umag, koji slovi i kao grad kulture, jer ovdje se može vidjeti najatraktivnije stvaralaštvo vrsnih umjetnika. Izložba na odredeni nacin svjedoci o smjeni generacija te se osjeca navještaj sveobuhvatnog stvaralaštva mladeg vala umjetnika. Dvadeseteroclani žiri sastavljen od naših i inozemnih umjetnika glasovao je za najbolja djela sustavom slicnim onome za pjesmu Eurovizije, na osnovu cega su dodijeljena zlatna, srebrna i priznanja o izvrsnosti, u znakovitoj konkurenciji, naglasio je Salvaro.

Napomenuo je da postav valja promatrati kao kiparsku izložbu keramike, a ne keramicku. Medu vrijednim stvaralackim djelima naših uglednika istaknuo je ona umjetnickih laureata poput Vere Dajht Kralj, Zlate Radej, Josipa Poljana i drugih.

Podsjetio je da Istra i Primorje imaju svoje velikane u ovoj umjetnosti, a to su Opatijac Mladen Ivancic, dobitnik Zlatne plakete ovogodišnjeg triennalea, potom nedavno preminuli Porecan Emil Bencic, ciji su radovi posthumno prezentirani, te mlada Umažanka Jelena Zec koja je dobitnica ovogodišnje posebne nagrade za izlagace do 30 godina.

Umaška izložba otvorena je do 3. listopada. (Napisao i snimio Mijat GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter