Ultrazvuk šteti nerodenoj bebi?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ultrazvucni pregledi trudnica imaju iskljucivo medicinsku svrhu, a nepotrebna primjena ove pretrage samo da bi se nerodeno dijete skeniralo za uspomenu ili za obiteljski album može biti opasna po djetetovo zdravlje, upozorila je britanska Agencija za zdravstveno osiguranje.

Neovisna skupina strucnjaka koji procjenjuju moguce rizike i nuspojave reagirala je na sve prisutniji trend u kojem se buducim majkama nude ultrazvucne fotografije i DVD-i na kojima se vide pokreti djece u maternici.

Najnovija istraživanja pokazala su, naime, da previše ultrazvucnog dijagnosticiranja može utjecati na smrt djeteta tijekom trudnoce ili nakon poroda, a može biti povezano i s nastankom raka i raznih drugih kronicnih bolesti kod djeteta.

Strucnjaci upozoravaju na posebnu opasnost nepotrebnog skeniranja djece za fotoalbume, jer se prilikom takvog poziranja nerodenu djecu dulje izlaže ultrazvucnom snimanju, što se nikako ne preporucuje.

- Na temelju dosadašnjih istraživanja, odnosno podataka kojima raspolažemo, ne možemo ni potvrditi, ni opovrgnuti odredenu štetnost primjene ultrazvuka u trudnoci. Medutim, ako se ultrazvuk primjenjuje kao standardizirani postupak, odnosno tri ultrazvucna pregleda tijekom trudnoce ako je trudnoca uredna, ne postoji nikakva opasnost od tog pregleda, kaže Herman Haller, ravnatelj KBC-a Rijeka i clan Hrvatskog društva za ultrazvuk u ginekologiji i perinatologiji.

Dok u toj dozi, kako tvrdi Haller, ultrazvuk ne može naštetiti nerodenom djetetu, o primjeni 3D ultrazvuka, color dopplera i drugih najmodernijih ultrazvucnih tehnika moglo bi se raspravljati.


Podijeli: Facebook Twiter