Ultrazvucni mjeraci na Pragrandeu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu ovogodišnjeg programa održavanja oborinske kanalizacije, Herculanea ugraduje ultrazvucne mjerace razine vode na kanalu Pragrande te na kišnim preljevima. Cilj je osposobiti sustav za prihvat vece kolicine vode i kanalizirati je prema Pulskom zaljevu te izbjeci plavljenje grada prilikom vecih padalina.

Ultrazvucni mjerac na kanalu Pragrande pratit ce razinu vode kod Doma brace Ribar. Zahvaljujuci telemetrijskom sustavu, Herculanea ce imati kontinuirani 24-satni prikaz razine SMS alarmiranje u slucaju prelijevanja uslijed nevremena, kada ce se moci i online pratiti razina vode u kanalu.

Kišni preljevi koji odvajaju mješoviti sustav kanalizacije na oborinsku i fekalnu vodu za vrijeme oborinskog nevremena sadrže hidromehanicku opremu kojom je potrebno upravljati ovisno o dotoku, odnosno intenzitetu oborina.

Da bi upravljanje tom opremom bilo moguce, potrebno je mjeriti razinu vode u objektu, a da bi se optimizirao rad i pojednostavilo, odnosno pojeftinilo održavanje, Herculanea je pocela zamjenu starih pokvarenih sondi novim, znatno fleksibilnijim i pouzdanijim ultrazvucnim mjeracima. Trenutno ce biti promijenjeni mjeraci na dva kišna preljeva, što ce se nastaviti iduce godine i na preostalim objektima.

Novoizgradena crpna stanica Veli vrh povezana je na telemetrijski sustav podatkovnom GSM/GPRS vezom pa ce se rad crpne stanice pratiti tijekom 24 sata telemetrijskim sustavom na koji je povezano još 20 objekata na kanalizacijskom sustavu. Telemetrijski sustav omogucava upravljanje i nadzor nad svim kljucnim procesima na objektima kao što su protoci i razine vode, rad crpki, rad sustava za uklanjanje neugodnih mirisa, ostale hidromehanicke opreme i protuprovalne zaštite objekata. (G. R.)


Podijeli: Facebook Twiter