Ultimatum istekao, pobunjenici se nisu povukli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov zatražio je u ponedjeljak od UN-a da pruži pomoć "antiterorističkoj operaciji na istoku" Ukrajine, objavio je ured ukrajinskog predsjednika.

"Profesionalci i promatrači mogli bi na taj način potvrditi legitimitet naših akcija", kazao je Turčinov u telefonskom razgovoru s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, po novinskoj službi ureda predsjednika.

Ultimatum ukrajinske vlade proruskim separatistima na istoku zemlje istekao je u ponedjeljak ujutro, no ruska zastava i dalje se vijori na zgradama u Slavinasku koje su zauzeli te nema znakova da su spremni poštovati zahtjeve Kijeva, javlja Reuters.

U 9 sati po mjesnom vremenu ruske zastave i dalje su lepršale na zgradama koje su tijekom vikenda zauzeli proruski separatisti.

Suočene s pobunom rusofonih separatista na istoku Ukrajine, proeuropske vlasti u Kijevu pokrenule su u nedjelju ujutro "veliku protuterorističku operaciju svojih oružanih snaga", podsjeća AFP.

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov objavio je da je u toj protuofenzivi protiv separatista jedna osoba poginula, a pet je ranjeno među borcima odanima Ukrajini te je naveo da ima neodređen broj žrtava među separatistima.

Prijelazni ukrajinski predsjednik Olekandr Turčinov u nedjelju navečer dao je pobunjenicima rok do osam sati ujutro u ponedjeljak da polože oružje, povuku se i napuste zauzete vladine zgrade, a u zamjenu će dobiti oprost.

40.000 ruskih vojnika na granici s Ukrajinom

Zapadne zemlje optužile su Rusiju na žurnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a da je rasporedila desetak tisuća dobro opremljenih vojnika blizu ukrajinske granice, koje drži u pripremi po uzoru na invaziju na Krim, dok je Rusija osudila ukrajinsko vodstvo za rusofobiju i antisemitizam.

- Rusija je prikupila desetke tisuća dobro opremljenih vojnika u blizini ukrajinske granice, a uz to ima 25.000 vojnika nedavno preseljenih na Krim, kojeg je Moskva zauzela prošloga mjeseca, izjavio je britanski veleposlanik u UN-u Mark Lyall Grant.

- Satelitske slike pokazuju da je između 35.000 i 40.000 ruskih vojnika u blizini granice s Ukrajinom opremljeno borbenim zrakoplovima, tenkovima, topništvom i logističkom potporom jedinicama, rekao je britanski veleposlanik.

- Tu je još 25.000 ruskih vojnika ilegalno sa sjedištem u Krim, dodao je Lyall Grant u svom govoru tijekom žurne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a o Ukrajini.

Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin odbacio je kritike ustvrdivši da su netočne. On je optužio vladu u Kijevu zbog nemira u cijeloj jugoistočnoj Ukrajini, a ukrajinsku prijetnju vojnom operacijom označio je "zločinačkom uporabom sile".

Nijedna zemlja u Vijeću sigurnosti nije snažno poduprla Rusiju. Tradicionalni saveznik Moskve u Vijeću sigurnosti, Kina, tek je pozvala sve stranke u Ukrajini na "očuvanje mira i suzdržanost.

Janukovič: Ukrajina je na rubu građanskog rata

Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič rekao je u nedjelju da je Ukrajina na rubu građanskog rata, javile su ruske novinske agencije.

- Prolivena je krv. Naša zemlja sada se nalazi u novoj situaciji: zapravo, na rubu je građanskog rata, rekao je.

Predsjednik koji je svrgnut u veljači nakon krvavih prosvjeda na kijevskom Majdanu, optužio je Sjedinjene Države da izravno utječu na sukobe na istoku Ukrajine.

- Želim ustvrditi da postoji izravna umiješanost Sjedinjenih Država u posljednja događanja, koje ne samo da se miješaju u ono što se događa u zemlji, već govore kako i što raditi u Ukrajini, dodao je.

Svrgnuti predsjednik govorio je u ruskom Rostovu na Donu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter