Ulysses predstavio "Pokojnika"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na konferenciji za novinare kazališta Ulysses u Prosperovom vrtu predstavljen je danas drugi ovogodišnji premijerni naslov tog teatra, "Pokojnik" Branislava Nušića, koji će se u utvrdi Minor odigrati u četvrtak. Brod polazi iz Fažane u 20.15 sati.

Predstava će biti reprizirana sve do 9. kolovoza. Redateljica je Lenka Udovički, a uloge tumače Zijah Sokolović, Jelisaveta Seka Sabljić, Katarina Bistrović-Darvaš, Branislav Zeremski, Miodrag Krivokapić, Filip Nola, Maja Posavec, Filip Detelić, Zoran Pribičević, Drago Grabnar i Jasmin Telalović.

- I ova se predstava bavi temom povratka kući. To je Nušićevo posljednje djelo, britka satira o čovjeku koji je zabunom proglašen mrtvim i nakon nekoliko godina se vraća u svoj grad. Vrlo je važno i aktualno i dan-danas, zbog propitkivanja brojnih elemenata i momenata ljudske prirode koji su značajni za shvaćanje beskrupuloznih mehanizama na kojima društvo počiva, rekla je Udovički. Istaknula je da to možda nije najizvođenije Nušićevo djelo, ali se savršeno uklopilo u ovogodišnju, 12. sezonu ovoga kazališta.

- Ova predstava mora biti i smiješna, a Lenka je čitav posao maestralno odradila, zbilja je dala jednu novu dimenziju samoj predstavi. Sada samo čekamo premijeru i uživamo u finiširanju, rekla je Jelisaveta Seka Sablić.

Vrlo je nadahnut i duhovit bio i Zijah Sokolović, koji se, među ostalim, osvrnuo i na činjenicu da su "pare osnovni kapital". Miodrag Krivokapić također je izrazio svoje zadovoljstvo igrom u toj predstavi, a i ostali su glumci rekli da im je bilo vrlo zanimljivo i poticajno raditi na njoj. Scenograf je Deni Šesnić, kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, skladatelj Nigel Osborne, a koreograf Staša Zurovac.

Najdugovječnija predstava Ulyssesa i zaštitni znak ovoga teatra - "Kralj Lear" - bit će reprizirana 10., 11. i 12. kolovoza. Prošlogodišnja uspješnica, djelo B. Brechta "Cabaret Brecht - zadrživi uspon Artura Uija" bit će na sceni od 16. do 19. kolovoza.

Koncert Rundek Cargo Trija bit će upriličen 13. kolovoza, a 24. kolovoza nastupaju Urban & 4 - sve na Malom Brijunu. Uz to, 21. kolovoza bit će izvedene i Aristofanove "Ptice", a riječ je o produkciji poslijediplomskog specijalističkog studija glume, medija i kulture, u dramaturgiji i režiji Rade Šerbedžije. Igraju studenti toga studija i gosti - Damir Urban i Nebojša Zelić.

Šerbedžija se osvrnuo na cjelokupnu produkciju Ulyssesa te kazao da ova, dosad najbogatija sezona ne bi bila moguća bez Ministarstva kulture, koje je unatoč krizi znalo prepoznati njihove projekte. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter