Ulovljenu ribu vracaju u more

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao i svake godine, a takvo je stanje desetljecima, rujanski mrak je iznenadio i ribare i ribopreradivace. Srdele, koja u ovo doba godine u svom životnom ciklusu ponajviše boravi u vodama sjevernog Jadrana, ima u tolikim kolicinama da ribari moraju po dizanju mreže dio vratiti u more. Hladnjace naših preostalih triju tvornica za preradu ribe, nekad smo ih imali 16, s dalekom vecom proizvodnjom, su skoro pune, pa se preuzimaju manje kolicine srdele, uglavnom od ribara koji im je isporucuju stalno. U takvoj konstelaciji cijena srdela je u otkupu s lanjske 3,3, potom u izdašnom kolovozu 3,1, pala na tri kune, a manje srdele se otkupljuju za samo kunu. Otkup se placa na kapaljku, pa su rovinjska Mirna i zadarska Adria još dužne ribarima za dio lani predane ribe, a za ovu godinu ce još cekati. Nešto brže placa Podravka, koje je otkupila Adrijin brand Eva, ali ona otkupljuje manje kolicine ribe. Manje otkupljuju i uzgajivaci tune, koji su izgradili svoju ribolovnu flotu.

Ribarima je u meduvremenu porasla cijena plavog dizela, pa se nastoje snaci svatko na svoj nacin. Neki imaju svoje ribarnice ili suraduju s trgovcima, pa uspijevaju manje kolicine plasirati kroz maloprodaju. Usprkos tome što se srdela baca u more, na ribarnicama se i dalje prodaje po 20 kuna, pa se prodaju male kolicine. Nešto otkupljuju i Talijani, ali je sada srdele puno i kod njih pa su se narudžbe smanjile.

Uglavnom, provenza, kako ribari nazivaju lijepo vrijeme koje obicno u rujnu uzrokuje Azorska anticiklona, ce potrajati, a ribari to nece moci iskoristiti. Ovih dana se pred zapadnom obalom Istre dnevno lovilo više od 200 tona srdele, a sada se ulov smanjuje. Ribarima preostaje tek nada da ce uloviti «zlatnu» ribicu, kao što je jedan rovinjski ribar ulovio u plivaricu vecu kolicinu plemenitih orada. Velike orade kapitalci, koje se u ovo doba godine dolaze mrijestiti bliže obali odmah su prodane u izvoz, a ribari su vjerojatno više zaradili u jednoj noci od citave ribolovne sezone loveci srdelu.

Predsjednika Udruženja morskog ribarstva i prerade ribe HGK-a Mira Kucica "digli" smo sa sastanka u Ministarstvu poljoprivrede, gdje se priprema novi Zakon o ribarstvu. Dugogodišnji direktor postirske Sardine, jedne od naše tri preostale tvornice za preradu riba, je, kao i ribari, ogorcen što se riba vec u rujnu, kada je najveci ulov, ne može skladištiti.

- Po sustavu koji je vrijedio za brodove, uz povoljne kredite HBOR-a i stimulacije, sada valja obnoviti postojece i izgraditi nove hladnjace i maloprodajni lanac smrznute ribe. Jedino tako sprijecit cemo da se i dalje baca riba kada je ima najviše u moru i kada su troškovi ulova i ribolovni napor najmanji, kaže Kucic.


Podijeli: Facebook Twiter