Uloga katoličke crkve bila je ključna u pripojenju Istre matici Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon negodovanja, dovikivanja i zviždanja na obilježavanju Dana Istarske županije, i to nakon što su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i saborski izaslanik Anton Kliman u svojim govorima spomenuli i doprinos tadašnjeg svećenstva i mons. Bože Milanovića pripojenju Istre Hrvatskoj, u ponedjeljak su reakcije pristizale sa svih strana. Oglasio se tako i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.

"Grad Pazin ograđuje se od neprimjerenih reakcija pojedinaca na izlaganju pojedinih govornika, a prije svega Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije održanoj povodom Dana Istarske županije i 70. obljetnice Pariške mirovne konvencije", kaže u svom priopćenju pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. Dodajući da su Grad Pazin i Istra u cjelini promicatelji vrijednosti suživota i otvorenosti, a neovisno o eventualnim aktualnim političkim neslaganjima, nepoštivanje povijesne uloge mons. Bože Milanovića i istarskih svećenika-narodnjaka u antifašističkom pokretu i pripojenju Istre Republici Hrvatskoj, Krulčić smatra krajnje neprimjerenim.

- Zviždanje na spomen imena onih koji su prije 74 godine bili među najzaslužnijima sudionicima događanja koja su rezultirala našom današnjom slobodom ne samo da blati uspomenu na časne ljude i najznačajnije događaje istarske povijesti, već sasvim sigurno ne doprinosi ni rješavanju trenutnih političkih razmimoilaženja, poručuje Krulčić. (M. RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter