Uljepšavanje amfiteatra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U svibnju iduce godine trebala bi biti okoncana sanacija sjeverozapadne kule Arene, a prema rijecima Mate Pavina iz Hrvatskog restauratorskog zavoda (HRZ), radovi idu cak i brže od planiranog te je rekonstrukcija zapoceta prije gotovo tri godine napokon privedena kraju.

Svih cetrnaest etaža u potpunosti je ocišceno od površinskih naslaga koje su nagrdivale objekt i djelovale razarajuce na kamen, uklonjeno je svih 1.200 starih zakrpa, a ocišcene su i sljubnice. Od posla koji je još potrebno obaviti najveci dio otpada upravo na izradu novih fuga, kojih je ukupno 4.700 metara.

- Nanovo smo fugirali 1.100 metara. Izuzev toga proveli smo sve stavke ugovora te nam preostaje šminkanje i patiniranje. Konzervatori bi pak trebali injektirati masu na bazi vapnenca, odnosno ispuniti šupljine izmedu blokova, kazao je Pavin.

Iako je radovima trebalo prethoditi lasersko snimanje Arene, ono do danas nije napravljeno što je restauratorima otežalo posao. Trodimenzionalni model je nužan zbog toga što se na njemu rade simulacije i za staticare i za restauratore, a uz to njegova uloga je od izuzetne važnosti i prilikom dokumentiranja.

Naime, osim što se bavi rekonstrukcijom HRZ istovremeno graficki dokumentira i mapira oštecenja i onecišcenja te izraduje foto i pisanu dokumentaciju zatecenog stanja i svih faza konzervatorsko-restauratorskog zahvata. Prema rijecima ravnatelja Arheološkog muzeja Istre Darka Komše, pulska tvrtka Geoservis, koja je bila zadužena za izradu trodimenzionalne snimke, napokon je nabavila opremu zahvaljujuci kojoj ce zgotoviti ugovorenu zadacu.



Što se tice tornja, njega, prema rijecima Komše, nije bilo moguce snimiti prije pocetka radova zbog postavljene skele te ce se tvrtka pozabaviti tim dijelom posla kada ona bude skinuta. Na pitanje koji ce iduci dio Arene biti saniran, ravnatelj AMI-ja odgovorio je da još odlucuju izmedu dviju mogucnosti.

- Prva je rješavanje jugozapadne kule, cime bismo mogli ukloniti tunel s ulaza u Arenu, a druga dijela od sjeverozapadne kule do centralnog plašta, odnosno iducih devet lukova. Financije nece predstavljati problem, buduci da cemo novac izdvajati malo po malo od prodanih ulaznica, a postoji i mogucnost financiranja iz EU-fondova. Problem bi mogla predstavljati dinamika radova, no ako bude novca, radovi ce ici brže, kazao je Komšo i dodao da planiraju i skorašnje uredenje gledališta.

Što se tice osposobljavanja toaletnog cvora ispod stepenica kod sjeverozapadnog tornja te dovršetka radova na plocniku ispred Arene, receno nam je da oni ovise o Gradu Puli.


Podijeli: Facebook Twiter