Ulje sezama i rižinih mekinja snižava krvni tlak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema istraživanju predstavljenom na znanstvenom skupu American Heart Association, osobe koje koriste ulje sezama i rižinih mekinja, mogu profitirati značajnim sniženjem krvnoga tlaka i razine kolesterola.

Istraživači su utvrdili da kuhanje na kombinaciji dvaju spomenutih ulja ima učinak gotovo jednak onomu koji polučuju lijekovi protiv hipertenzije. Unos kombinacije ulja prehranom, uz terapiju propisanim lijekovima daje još impresivnije rezultate.

U studiji provedenoj u New Delhiju, koja je trajala 60 dana, 300 ljudi sa umjereno povišenim krvnim tlakom podijeljeno je u tri skupine. Prva skupina liječena je uobičajenim lijekovima, druga je svaki dan, uz obroke, unosila otprilike 30-ak grama kombinacije ulja sezama i rižinih mekinja, a treća skupina je dobivala i lijekove i kombinaciju ulja.

Rezultati su pokazali da je osobama koje su primale lijekove, sistolički krvni tlak nakon terapije pao za 16 mmHg, osobama koje su unosile samo kombinaciju ulja sistolički tlak je pao za 14 mmHg, a osobama iz skupine koja je primala i lijekove i kombinaciju ulja sistolički krvni tlak je pao za 36 mmHg. Dijastolički krvni tlak u prvoj skupini pao je za 12 mmHg, u drugoj skupini za 11 mmHg, a u trećoj skupini za 24 mmHg.

Razina LDL kolesterola (lošeg kolesterola) i HDL kolestrola (dobrog kolesterola) nije se mijenjala u prvoj skupini, u drugoj je razina LDL-a pala za 26%, a razina HDL-a porasla za 9,5%, dok je u trećoj skupini razina LDL-a pala za 27%, dok je za razina HDL-a porasla za 10,9%. (Vitamini.hr)


Podijeli: Facebook Twiter