Ulje Roberta Pužara nagradeno s dva zlata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ulje Roberta Pužara iz Valbandona proglašeno je najboljim na subotnjoj 8. smotri maslinovog ulja u Fažani koja je iznjedrila devet zlata. Pužar je osvojio dva zlata, jedno za ulje od buže, a drugo za mješavinu karbonace i rozinjole.

Preostalih sedam zlata otišlo je Danilu Gambalettu, Mladenu Rakovcu, Danijelu Petrovicu, Zdravku Pereši, Antoniu Orlicu, Ivanu Mihaljevicu i Ivanu Bošcu.

- Maslinike imamo na Tavainu i Marani u blizini ceste Fažana-Vodnjan. Radi se o 130 stabala od kojih buža prevladava na Marani, a karbonaca i rozinjola na Tavainu. Stabla su starija od sto godina jer je moj suprug naslijedio maslinike od noneta.

Ovo je druga godina da smo na smotri. Lani smo ušli medu prvih deset nagradenih, a ovako dobar plasman ove godine nismo ocekivali. Naše ulje od buže je dobilo maksimalan broj bodova što je izvrsno. Ove godine smo imali 160 litara ulja, rekla je Pužarova supruga koja je došla preuzeti nagradu.

Na smotri je devet ulja osvojilo srebro od kojih je najviše bodova u toj kategoriji dobilo ono Ivice Percana, dok je od tri bronce ono s najviše bodova bilo ulje Živka Cetine.

- Razvoj maslinarstva u Istri je poceo još 1994. i otada na ovamo napravljeni su veliki pomaci pa u tom kontekstu mogu spomenuti da se u Vodnjanu uskoro namjerava osnovati centar za razvoj maslinarstva, rekao je Milan Antolovic, županijski procelnik za poljoprivredu.

Fažanska nacelnica Ada Damjanac pohvalila je maslinarke kojih ima sve više. Izrazila je zadovoljstvo što na smotri iz godine u godinu ima sve više zlata i srebra te poželjela maslinarima da njihovo ulje koje se izvrsno sljubljuje s fažanskom srdelom postigne što bolju cijenu na europskom tržištu.

- Bilo bi lijepo da se naše ulje nade na stolovima fažanskih ugostitelja s obzirom na to da postiže dobre rezultate, zakljucio je Dario Šuran, predsjednik fažanske Agroudruge.


Podijeli: Facebook Twiter