Na internacionalnom natjecanju New York International Olive Oil Competition 2015. ekstradjevičansko maslinovo ulje Ol Istria Picholino osvojilo je zlatnu medalju, dok se srebrom okitilo ulje Ol Istria Ascolana. Ove prestižne nagrade potvrđuju da su ekstra djevičanska maslinova ulja Ol Istria među najboljim maslinovim uljima na svijetu.
Međunarodni ocjenjivački sud kušao je i ocjenjivao više od 600 uzoraka maslinovih ulja iz 26 zemalja svijeta, uključujući Španjolsku, Italiju, Grčku i ostale vodeće zemlje u proizvodnji maslinovog ulja, čime ove nagrade još više dobivaju na važnosti. Čak 49 posto prijavljenih ulja odbačeno je kao manjkavo, što je posljedica prošlogodišnjih loših uvjeta uzgoja maslina.
Ekstradjevičansko maslinovo ulje Agrolagune godinama je sinonim i standard kvalitete za istarska maslinova ulja, što potvrđuju brojne dosad osvojene nagrade. Sva ulja dobivena su preradom maslina iz vlastitih maslinika te se odlikuju izrazito visokim sadržajem prirodnih antioksidansa.
- U Agrolaguni je na 220 hektara zasađeno 65 tisuća stabala maslina. Prošle smo godine proizveli 110 tona vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, koje ujedno i izvozimo na tržišta Austrije, Njemačke, Slovenije, Poljske i Srbije, izjavila je Katja Gašparini, rukovoditeljica maslinarstva i uljarstva Agrolagune.
Nagrađeno Ol Istria Picholino je ulje tamne boje koje starenjem dobiva izvanrednu kvalitetu, izražene pikantnosti i mirisa po zelenom plodu masline. Ol Istria Ascolana je pak harmonično ulje prepoznatljivo po intenzivnom voćnom mirisu na zrele rajčice i zrelu jabuku, ravnomjerne pikantnosti i gorčine. (D. B. P.)