Ulje obogatilo divljac, ali i cokoladu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vodnjanski sedmi Dani mladog maslinovog ulja u subotu, drugog dana održavanja, bili su iznimno dobro posjeceni tijekom cijelog dana, a veliku je pozornost posjetitelja privukao cooking show u kojem su se pripremale neobicne delicije spajajuci tradicionalnu i modernu gastronomiju.

Nakon što su se u jutarnjim satima predstavile ugostiteljske škole iz Poreca i Rovinja koje su pripremale jela na bazi ribe, poslijepodne je 20 najboljih ugostitelja iz cijele Istre po odabiru AZRRI-ja kuhalo jela od istarskog goveda i divljaci. Uslijedila je gastronomija hotela s pet zvjezdica uz pripremu menija na bazi divljaci, istarskog goveda i ribe.

Cilj je bio pokazati da se jela tradicionalne recepture mogu pripremiti na moderan nacin zadržavajuci izvorne okuse i mirise Istre, istaknula je Velka Šuran iz LF cateringa, koordinatora ovog gastronomskog spektakla.



Svaki izvrsni meni treba okruniti vrhunski desert, a kako se maslina i maslinovo ulje znalacki mogu sljubiti sa slatkim okusima, osmislio je i prezentirao master chocolatier Robert Peric koji je jucer vodio slatke kulinarske radionice.

- Za takav je spoj potrebno puno iskustva i znanja. Uvijek je postojala ideja da spremimo slatka jela s maslinama i maslinovim uljem. Pripremljen je, primjerice, štrudel s nadjevom od slatkih maslina, jabuka i kreme od vanilije i torta s orasima i maslinama, a napravljena je i smjesa za cokoladni ganache s ušecerenim maslinama i maslinovim uljem, nabrojao je Peric svoje neobicne delicije.

Uz deserte preporucuje korištenje ulja oblice i buže. Treba, istaknuo je, kod stapanja s uljima biti oprezan s cokoladom koja ne smije biti previše gorka pa maksimalan postotak kakaa mora iznositi od 50 do 70 posto.

Manifestacija je u Vodnjanu okupila oko sto maslinara na cetrdesetak štandova te ove godine ima i medunarodnu notu jer su osim izlagaca iz Istre i Dalmacije, gosti stigli iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije. Posebno su atraktivna, primjerice, ulja s Paga. Naime, lunjski maslinari prezentiraju svoje takozvano milenijsko ulje, mlado ulje sorte oblica dobiveno od milenijskih maslina. (Piše Petra LUKEŽ; Snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter