Ulje obitelji Balija dio elite

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekstra djevicansko maslinovo ulje obitelji Balija iz Fažane dobilo je posebno priznanje u novom talijanskom vodicu ekstra djevicanskih maslinovih ulja Flos Olei koji je predstavljen u Rimu. Rijec je o vodicu koji je naslijedio poznati L´extravergine, koji je prestao izlaziti zbog globalne ekonomske krize koja je u Italiji uvelike pogodila sektor nakladništva, a posebno onaj vezan za izdavanje specijaliziranih publikacija i vodica.



Ulje obitelji Balija uvršteno je medu Top 20 najboljih svjetskih ulja u kategoriji "Frantoio del cuore" cime se nastavila tradicija istarskih maslinara koji vec nekoliko godina ulaze medu najbolja maslinova ulja na svijetu. Prošle godine u Top 15 vodica L´extravergine ušlo je ulje obitelji Belic, a prije njega ono Stancije Meneghetti i Sandija Chiavalona. Uz Balije u novi vodic, koji predstavlja cak 625 najboljih svjetskih maslinovih ulja iz 40 zemalja i pet kontinenata, uvršteno je cetrdeset istarskih maslinara, cetiri više nego lani, i jedan iz Dalmacije.

Tri ulja, i to Chiavalona, Belica i Stancije Meneghetti, najbolje su ocijenjena hrvatska ulja s 94 boda od 100 mogucih. S 92 boda slijede ih Ipša, Basiaco i Pastrovicchio.



Novi vodic zadržao je prijašnje urednike, poznatog Marca Oreggia, koji se pojavljuje i u ulozi nakladnika, te Lauru Marinelli. Vodic je doživio velike izmjene i u sadržajnom i u dizajnerskom smislu. Kao i u prethodnim izdanjima Italija i Španjolska kao maslinarske velesile jedine su predstavljene po regijama.


Podijeli: Facebook Twiter