"Ulje na platnu" kao simbol maslinarskog remek-djela

Kalendar Grada Vodnjana i Agroturista
Kalendar Grada Vodnjana i Agroturista

Tradicionalni Kalendar i godišnjak poljoprivrednih radova za 2017. i ove su godine izdali udruga Agroturist iz Vodnjana u suradnji s Gradom Vodnjanom. Naslovnicu mu krasi "Ulje na platnu" čime se simbolično slavi uspjeh maslinara Vodnjanštine, njihovo remek-djelo, kvalitetan proizvod koju su svojim trudom uzdigli na ekstra razinu svjetskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Novo izdanje Kalendara koje već 15 godina krasi pregršt informativnih i edukativnih tekstova s atraktivnim fotografijama može se kupiti u Turističkoj zajednici Grada Vodnjana po cijeni od 35 kuna.

- Kalendar se potvrdio kao vrlo interesantan tekst, materijal, koji uz prekrasne slike Vodnjanštine postaje svojevrstan promotor kulture i turističkog potencijala. Promovira također i zdravi život, daje savjete za poljoprivrednike te sve one koje vole živjeti u skladu s prirodom, kaže gradonačelnik Klaudio Vitasović. Štivo sadrži precizne informacije koje opisuju detaljno radove oko pojedinih poljoprivrednih kultura ovisno o godišnjem dobu i vremenu te brojne gastronomske recepti na bazi autohtonih namirnica.

Urednica izdanja Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio, voditeljica stručne službe Agroturista, ističe da su u Kalendaru prvenstveno prisutne aktualnosti, teme i informacije koje su vezane uz poljoprivredu. Konstantna edukacija poljoprivrednika, kaže, prioritet je i zadatak Agroturista, a više se podataka i informacija od važnosti za poljoprivrednike može dobiti i u toj udruzi koja je cijelu godinu na raspolaganju poljoprivrednicima.

Radove u masliniku po mjesecima opisao je Edi Družetić, u vinogradu i podrumu Tomislav Plavša i Franko Raguž, u povrtnjaku i cvjetnjaku Dubravka Orlić Bašlin, u gastro-dijelu ispisani su tradicionalni recepti, a o svecima je pisao župnik Marijan Jelenić. Za prijevod i lekturu bila je zadužena tvrtka Atinianum, a fotografije potpisuju Danilo Dragosavac, Dina Žufić, Mira Horn i urednica Hlevnjak Pastrovicchio. Za oblikovanje Kalendara zaslužna je tvrtka MOD.

U Kalendaru se opisuje i primjer aktualne proizvodnje smilja za koju Agroturist potiče udruživanje te učenje kroz rad projekta "Od sjemena do tanjura" - Didaktička farma OŠ Vodnjan kojeg provodi udruga Istarsko-Ekomuzej iz Vodnjana u partnerstvu s udrugama Informo, Agroturist, Lijepa naša, Gradom Vodnjanom i Istarskom županijom. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter