Ulje i vino pakirat će u amfore


Nakon javnog poziva Istarske županije započeo je i projekt iz zavičajne nastave u Srednjoj školi Mate Blažine Labin pod naslovom "Nalazišta amfora na istočnoj obali Istre". Cilj projekta je međupredmetno povezivanje učenika iz različitih razrednih odjela i smjerova na temu amfora, maslinovog ulja i vina. 

Uključuje 70-ak učenika i 10 nastavnih predmeta. Dva su predmeta nositelja ovog zavičajnog projekta - kemija i povijest. Zadatak je osmišljen kao rad s učenicima na niz aktivnosti usmjerenih ka otkrivanju zavičaja. Radom na terenu proučavat će i istražiti podvodna nalazišta amfora, mapirati područje akvatorija od rta Mašnjak (Plomin) do rta Mulac (Raša), upoznati vrste amfora koje su sačuvane u Gradskom muzeju Labin  i detektirati njihovu namjenu. Analizirat će klimatske uvijete i vjetrove koji pušu na području gdje se nalaze nalazišta, a potom i izraditi glinene amfore koje će služiti za analize. Maslinovo ulje i vino prikupljeno s OPG-ova Labinštine, nakon analize, skladištit će u izrađene amfore.

Osmislit će i izlet brodom za turiste na temu "Amfore, maslinovo ulje i vino" uz izradu popratnog materijala kao i sama razrada  amfore kao turističkog suvenira. Namjera im je uključiti učenike, roditelje, lokalnu zajednicu te javne ustanove u istraživački rad. (I. AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter