Ulje braće Belci iz Vodnjana u svjetskom vrhu

Lorenzo i Livio Belci s priznanjem koje im je dodijeljeno u Rimu (Z. STRAHINJA)
Lorenzo i Livio Belci s priznanjem koje im je dodijeljeno u Rimu (Z. STRAHINJA)

Ekstradjevičansko maslinovo ulje braće Belci iz Vodnjana opet je uvršteno u sam vrh svijeta maslinarstva. Ulje Meloto - buža Livija i Lorenza Belcija našlo se, kao jedino iz Hrvatske, u Top 20 vodiča za ekstradjevičanska ulja Flos Olei za 2014. godinu, a taj su rezultat ostvarili u kategoriji srednje izražene voćnosti.

Ovo im je drugo takvo priznanje nakon što im je isto pošlo za rukom i u vodiču za 2011. godinu u kategoriji intenzivne voćnosti. Probrano društvo 20 svjetskih najmaslinara iz Italije, Španjolske, Grčke pa i Južne Afrike, u kojem se našao ovaj vodnjanski OPG, predstavljaju najbolje u svojoj konkurenciji.

- Ovo je kruna života i rada maslinara, a može se komparirati sa zlatnom olimpijskom medaljom. A nama je to drugi put. To je potvrda našeg rada s autohtonim sortama maslina, kažu Livio i Lorenzo. Nositelj OPG-a je Liviov sin Matteo pa je i njegovo ime upisano na priznanju. Ono im je uručeno u nedjelju u Rimu, točnije u ekskluzivnom hotelu Westin Excelsior, gdje je, prema njihovim riječima, bila dupkom ispunjena kongresna dvorana. Od hrvatskih predstavnika svečanosti je prisustvovao ministar savjetnik Ilija Želalić iz hrvatskog veleposlanstva u Rimu. Nakon podjele priznanja uslijedio je Flos Olei Tour u kojem je svatko od proizvođača izložio svoja ulja, što je, s obzirom na prisutnost 80-ak talijanskih medija, bila odlična prilika za promociju Vodnjana, Istre i Hrvatske.

Za vodič Flos Olei prikupljaju se uzorci iz cijelog svijeta, njih oko 5.000, a u njega ulazi 450 do 500 uzoraka koji su osvojili od 80 do 100 bodova. U Top 20 ulaze pak samo najprobranija ulja.

Braća Belci svoj uspjeh duguju autohtonim sortama maslina, kojima su posvetili posljednjih 20-ak godina. Nakon velike hladnoće 1985. stradale su mnoge uvozne sorte, što je bilo ključno da se okrenu domaćima. Imaju oko 3.200 stabala, među kojima je 90 posto buže, a ostalo otpada na žižoleru i rozinjolu. Lorenzo objašnjava da su sigurni u nove sadnice, jer se reznice za njih uzimaju s njihovih matičnih stabala.

- Buža je bogata aromom i polifenolima i sigurno ima budućnost i potencijala za uspjeh na svjetskom tržištu, možda ne po kvantiteti, ali po kvaliteti sigurno, kaže Livio. (Zvjezdan STRAHINJA)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter