Ulje Antonija Pastrovicchia među 20 najboljih

Antonio Pastrovicchio  (A. TOŠIĆ)
Antonio Pastrovicchio (A. TOŠIĆ)

Nije više nikakva novost da su istarska ekstra djevičanska maslinova ulja u samom svjetskom vrhu po svojoj kvaliteti, pa opet iz godine u godinu iznenađuju. Ove godine iznenađenje je ponovno priredio najpoznatiji svjetski vodič ekstra djevičanskih maslinovih ulja talijanski Flos Olei za narednu godinu gdje je uvršteno nikad više maslinovih ulja iz Hrvatske, naravno većina s Poluotoka. Ove godine u vodiču je zastupljeno čak 61 ulje od čega ih je 56 iz Istre, dok ih je lani bilo 43. A 2005., kada se Istra prvi put našla u vodiču, predstavljena su bila tek dva istarska maslinara.

Najboljima među njima je proglašeno ulje vodnjanskog maslinara i uljara Antonia Pastrovicchia, i to u kategoriji mješavine maslinovih ulja. Naime, svake godine ovaj vodič proglašava 20 najboljih maslinovih ulja u raznim kategorijama gdje se već nekoliko godina pojavljuju i istarska ulja, poput onoga Klaudia Ipše, Sandija Chiavalona, Stancije Meneghetti, Duilia Belića, obitelji Balije i drugih.

Pastrovicchio, koji je upravo u punom jeku berbe, ali i prerade ulja u svojoj mini uljari Tonin u centru Vodnjana, je poput svojih prethodnika itekako zadovoljan ovakvim priznanjem.

- U ovom sam vodiču prisutan od 2006. godine i naravno da sam zadovoljan što sam konačno i ja uvršten među 20 najboljih maslinara svijeta. Za nas je ovo iznimno velika čast i priznanje, kratak je bio ovaj vodnjanski maslinar.

Inače, ove godine velik je broj istarskih ulja ocijenjen najvišim mogućim ocjenama, odnosno iznad 88 bodova, a najvišu je ocjenu zaslužilo maslinovo ulje vodnjanskog maslinara Duilia Belića - čak 97 bodova. Važno je spomenuti da je najbolje ocijenjeno maslinovo ulje na svijetu zaslužilo tek bod više. Direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević veli da takvi bodovi govore o podizanju kvalitete istarskog ulja.

- Zanimljivo je da smo za vodič poslali 60 ulja, a od njih je izabrano čak njih 56, što znači da njihovim kriterijima odgovara čak 95,3 posto naših ulja. Tim brojem, od njih 486 iz cijeloga svijeta, zastupljeni smo u vodiču s 11,5 posto što je izvanredan podatak i pokazuje da smo uz bok Talijanima i Španjolcima. Naime, cijela Španjolska zastupljena je sa 71 proizvođačem, istakao je Ivošević. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter