Uljare spremno čekaju  masline

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Duga je i bogata tradicija maslinarstva na području Bujštine, sjeverozapadnog dijela Istre između Dragonje i Mirne, o čemu svjedoči niz strojeva i starih pogona za preradu maslina. U Bujama je 1914. godine otvorena tada moderna uljara u Garibaldijevoj ulici koja je radila do 1986. godine, a brojni ostaci svjedoče o nizu starih uljara i u najmanjim mjestima. Broj maslina u posljednjih 15 – 20 godina znatno je porastao. Novi zamah maslinarstvu dala je manifestacija Oleum olivarum u Krasici koja se održava od 1998. godine. Samo u području Krasice broj maslina je znatno povećan, to su neusporedive brojke. Računa se da je na području Buja oko 50.000 stabala na površini od oko 150 ha.

Ova godina nije bila naklonjena ni maslinarima, kao niti većini poljoprivrednika. Približava se berba maslina, plodovi dozrijevaju, a kakvo je stanje u maslinicima pitali smo nekoliko poznatih istarskih maslinara i proizvođača maslinovog ulja. Zajedničko je svima da će berba maslina početi sedam do deset dana kasnije nego prošle godine. Mnogi će pričekati da plodovi dozriju, a naročito što su masline natopljene kišom i treba više sunca da bi se stvorilo više ulja. Drugi zajednički problem su radnici kojih nema. Takve su probleme imali i vinogradari, jer radnike za takve poslove teško je naći. Više će se koristiti strojevi, razne vrste „češljeva“, tresača i drugih pomagala za bržu berbu.

Jedan od većih proizvođača na području Buja je Franco Basiaco koji raspolaže sa oko 1800 stabala. On će, kaže berbu početi između 5. i 15. listopada ove godine.

- Neke sorte su podbacile s obzirom na veliku hladnoću i napad paunovog oka prošle godine, pa su ostale posljedice. Neke sorte su u razini prošle godine. Pozitivna je stvar što ove godine nismo imali napade maslinove muhe, pa nije bilo tretiranja. Očekujem vrhunsku kvalitetu ulja sa na takvim maslinama. Doduše, bilo je šteta kao posljedica ovogodišnje suše, što se posljednjim kišama kompenziralo. Masline su se napunile vodom, jedre su i baš bi sada dobro došlo niz sunčanih dana da maslina može prikupiti još određenu količinu ulja. Sve u svemu može se reći da će biti jedna po kvaliteti relativno vrhunska godina, ali što se tiče količina falit će 30 – 40 posto plodova. Kako su posljednje dvije godine bile izdašnije, u cjelini bit će manje i ulja, kaže Baisaco.

Krasica iz godine u godinu postaje sinonim za masline i maslinovo ulje. Nekoliko maslinara (Nino Činić, Marijan Cossetto, Romano Radešić, Bruno Radešić, Silvano Pregara i drugi) pokrenuli su prije 20 godina svojevrsni sajam maslinovog ulja, ne očekujući da će ta manifestacija rezultirati brzim povećanjem broja nasada, naročito na njihovom području, pa sada maslinari iz Krasice, Baredina i okolnih mjesta predstavljaju značajan udio u maslinarstvu Bujštine. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter