Uljara za maslinare Poreštine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko dvadeset tona maslina prošlo je prvog dana rada kroz pogone Erino ulja, nove uljare u poslovnoj zoni Labinci, koja je otvorena u subotu uz prigodnu svecanost. Smještena na cetiristo kvadrata, opremljena je najnovijom tehnologijom renomirane švedske firme Alfalaval, koja joj omogucuje preradu maslina na svjetskom nivou i u vrlo kratkom roku, kapaciteta od tri tone na sat. Prema rijecima vlasnika Rina Rojca iz Kaštelira, rijec je o investiciji vrijednoj milijun eura, osiguranih bankovnim kreditom.

"Uljara ce biti temelj za dizanje kvalitete nadaleko poznatog ulja iz Tara i okolice, ciji smo mi sastavni dio. Uljari sam pristupio ne kao uljar, nego kao maslinar koji želi odmah iz maslinika dovesti, preraditi i odnijeti doma svoje ulje", rekao je na otvaranju Rojac, koji se s preradom ekstradjevicanskog ulja upoznao još u djetinjstvu. Da bi posao što bolje funkcionirao, uz njega u radu uljare sudjelovat ce još i voditelj Severino Kliba, strucni savjetnici Italo Žužic i Edo Jugovac te petero djelatnika, koliko ih ovaj pogon za sada zapošljava.

"Ova ce uljara popuniti prazninu koja je nastala nakon preseljenja tarske uljare. Vrlo je dobrodošla za maslinarstvo svih opcina Poreštine. Sada kada su se na tom podrucju podigle velike površine pod maslinama, nastala je potreba za uljarom velikog kapaciteta koja bi mogla preraditi cjelokupnu dnevnu berbu maslina", kaže Žužic. Dodaje da uljara radi s vodom od samih maslina, bez dodavanja tople vode. "Hladno prešanje omogucuje maslinama ovog kraja, ali i šireg podrucja, da daju fantasticno ulje koje je postalo robna marka istarskog maslinarstva", istice Žužic.

Osim pogona, uljara ima i poseban prostor u kojem vlasnici maslina mogu cekati preradu plodova, a cijeli se kompleks planira naknadno obogatiti ostalim programima vezanim za maslinarstvo i maslinovo ulje. Rojac dodaje da zasad nemaju u programu otkup maslina, osim za potrebe pokusne proizvodnje. Masline ce preradivati za 1,4 kune po kilogramu.


Podijeli: Facebook Twiter