Uljaniku zarada veca, prihodi manji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pad prihoda i rast dobiti obilježili su i trece tromjesecje 2011. godine u Uljaniku. U financijskom izvješcu, koje su u srijedu objavili putem Zagrebacke burze, navode da su sve njihove tvrtke kceri od srpnja do listopada prihodovale 435 milijuna kuna, što je 38,5 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, kada su uknjižile 707 milijuna. Ukupno su u devet mjeseci ostvarile prihod od 1,31 milijarde kuna naspram 2,09 milijardi iz devet mjeseci 2010. To predstavlja pad od 37,3 posto, što znaci da je u trecem tromjesecju uknjižen veci pad nego u prvom dijelu godine, mjereno postocima.

U proteklom kvartalu Uljanik je sa svojim tvrtkama ostvario dobit od 3,37 milijuna kuna, što je blagi pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je uknjiženo 3,43 milijuna. Medutim, dobit bi bila veca za 1,5 milijuna kuna da toliko nisu uknjižili pod stavkom rezerviranja.

Zbog rasta ostvarenog u prvom polugodištu ispada da je tekuca godina donijela znatno više zarade nego prethodna, kada su do listopada zaradili 10,6 milijuna kuna, a ove godine 16,8 milijuna plus 3,1 milijun kuna, koliko su prikazali u rezerviranjima. Dakle, s rezervacijama ovogodišnja dobit iznosi 19,9 milijuna, a to je gotovo dvostruko više nego lani kada su u istom razdoblju zaradili 10,6 milijuna.

Uljanik u svom izvješcu nije komentirao pad prihoda i pad dobiti u trecem tromjesecju. Iz ranije objavljenih informacija možemo zakljuciti da je pad prihoda rezultat manjeg obima posla. Od 24. prosinca 2010. do 10. listopada 2011. nije se gradilo na navozu dva, a u dužoj se povijesti Uljanika ne pamti da je citavih devet i pol mjeseci bio angažiran tek jedan navoz.

Cetiri svecanosti za Uljanik Plovidbu
Predstojecih dana Uljanik Plovidbu ocekuju cak cetiri svecanosti. U petak, 28. listopada u Uljaniku ce im isporuciti prvi od cetiri broda namijenjenih za prijevoz rasutih tereta. Brod "Veruda" ce odmah po primopredaji biti ukljucen u komercijalne aktivnosti. Isti dan bit ce porinut drugi brod iz serije ("Stoja") te položena kobilica za izgradnju treceg. Dan kasnije predvideno je porinuce tankera u brodogradilištu 3. maj u Rijeci.


Podijeli: Facebook Twiter