Uljaniku jamstva za najveći jaružar na svijetu


Hrvatska Vlada je donijela odluku o davanju državnog jamstva u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak ili drugih poslovnih banaka u zemlji i inozemstvu za kreditno zaduženje pulskog Uljanika za financiranje novogradnje 500, odnosno najvećeg jaružara ikad sagrađenog na svijetu.

Vlada je ovlastila Ministarstvo financija da u njeno ime izda ispravu o davanju jamstva za kreditno zaduženje. Izdavanje bankarskog jamstva potrebno je za povrat avansa kupcu broda Dredging and Maritime Management S.A. Luxembourg, G.D. Luxembourg, u iznosu od 124,56 milijuna eura. Taj će iznos biti uvećan za troškove i kamatu što čini 80 posto avansnih uplata u iznosu od 155.700.000 eura, koliko u konačnici košta brod.

Direktor tvrtke Uljanik poslovno-informacijski sustavi Hrvoje Markulinčić ističe da se radi o državnom jamstvu odobrenom od Vlade RH prema svim pravilima Europske unije što znači da se  takvo jamstvo ne smatra državnom potporom.

Riječ je o usisnom samopogonjenom jaružalu s kopačem (self-propelled cutter suction dredger) i ukupnom instaliranom snagom od gotovo 41.000 kW koje će Uljanik izgraditi za poznatog komitenta Jan De Nul grupu. Ovaj brod, bolje rečeno ploveći stroj, raspolagat će snagom kopanja od 8.500 kW, i to će biti najsnažnije jaružalo na svijetu s najboljim izvedbenim performansama koje će moći kopati kompaktni pijesak, skrućenu glinu i stijene do 45 metara dubine, a upravljanje operacijom kopanja obavljat će se iz kormilarnice s jednog mjesta i u potpunosti je automatizirano.

Ovaj najveći jaružar dosad bit će dugačak 151,3 metra, širok 36 metara, a visina do glavne palube je 10 metara. Maksimalna dubina kopanja s produžecima je 45 metara, nazivni promjer usisne cijevi kopača je 1.100 milimetara, a nazivni promjer tlačne cijevi kopača bit će od jednog metra. (C. B. GALIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter