Uljanikove dionice narasle i do 38 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dionicom Uljanika danas i proteklog petka putem Zagrebacke burze ostvaren je promet od 306,5 tisuca kuna, odnosno vlasnika je promijenilo 0,044 posto od ukupnog kapitala. Koliko je to velik promet za tu dionicu ukazuje podatak da je kolicina dionica pulskog brodogradilišta koja je prodana u protekla dva trgovinska dana jednaka broju dionica prodanih tijekom posljednja dva mjeseca.

Ocito da jedan ili više ulagaca skupljaju dionice Uljanika ocekujuci da ce se privatizacija pozitivno odraziti na buducu cijenu dionice. No, možda su transakcije posljedica pozitivnog financijskog izvješca i najave takvih izvješca u buducnosti, što je objavljeno dan prije postignutih transakcija na burzi.

S obzirom na nacin trgovanja dionicama Uljanika putem burze, nedvojbeno je da je dionice kupio institucionalni ulagac koji ne mari previše za cijenu. To se moglo uociti prije nego što je realizirana današnja transakcija dionicama Uljanika. Ulagac je istaknuo cijenu od 185 kuna i nekoliko naloga za kupnju tocno utvrdenog broja dionica iako je bilo dionicara koji su prodavali za manje od 180 kuna po dionici.

Institucionalni ulagac koji kupuje dionice Uljanika mogao bi biti mirovinski ili investicijski fond, osiguravajuce društvo, voditelj portfelja koji radi po nalogu klijenta ili temeljem samostalne investicijske odluke. Tko je on, bit ce poznato tek od petka, 7. kolovoza kada u vecernjim satima Središnje klirinško depozitno društvo objavi novu vlasnicku strukturu Uljanika s transakcijama provedenih 31. srpnja i 3. kolovoza na burzi.


Podijeli: Facebook Twiter